KYNDELÄLSKAREN En barndom i Provence

Aug 5th, 2009 | By | Category: 2009-3, Recension

Omslag till Kyndelälskaren

Av Pierre Magnan
L’Amant du poivre d’âne 1988
Översatt av Dagmar Olsson
Elisabeth Grate Bokförlag 2009

Pierre Magnan har hunnit bli 87 år gammal och det är många år sedan vi såg en bok av honom på det svenska bokhandelsdiskarna. För knappt 30 år sedan gavs han ut av Bra Böckers imprint Bra Deckare – Cyklisternas tysta död (1983), Guldsvampen (1983), Skuggspel (1984) och Den femte graven (1984). Sedan försvann han från parnassen trots att han 1983 utsågs som den bäste till svenska översatte författaren av Svenska Deckarakademin.

Pierre Magnan

Nu har han skrivit sina barndomsminnen, från de allra första fram till tio års ålder. Mycket av det han minns beskrivs som dofter, något som tvingade mig till bokhyllan och de gamla titlarna. Och, jo, har var besatt av dofter redan på den tiden.

Den största skillnaden mellan då och nu hittar jag i översättningen. Dagmar Olsson har fått Magnans ofta dialektala språk att flyta som en vårbäck över sidorna och får lukterna av getskit, krossade sniglar, brinnande brunkol och stanken från oljelamporna att lyfta som fjärilar. Det är ofta ren poesi.

Magnan har inte bråttom i sin beskrivning av en tid som inte existerar längre. Fattig var den förvisso, troligtvis också mycket obekväm, men kärleksfull trots att ordet kärlek knappast användes i den lilla håla där Pierre avlades och växte upp. Kvinnorna var hejare på att samla in det naturen bjöd för att laga en i barnets tycke underbar mat. Männen arbetade hårt tillsammans med sina skriande åsnor och klasskillnaderna var uppenbara. Undra på att Pierres far blev kommunist och protesterade mot den katolska kyrkans dogmer.

Det händer inte mycket i den lilla staden. Människor föds, avlider och lever tyst och stilla i mellantiden. Men lille Pierre finner all tid händelserik och doftrik. Allt han upplever har aldrig inträffat förr, han är en upptäckare och det gamla barnet Magnan har förmågan att berätta om detta på ett fascinerande sätt.

Kyndelälskaren är en bok att kärleksfullt ta till sig. Om man aldrig varit frankofil förut riskerar man att bli det redan efter första genomläsningen.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22