KVINNOR I STRID

Nov 10th, 2016 | By | Category: 2016-11 nov, Recension

Omslag till Kvinnor i stridAv Anna Larsdotter
Historiska Media, 2016
ISBN 978-91-7545-335-1, 352 sidor

Författaren och före detta chefredaktören för tidskriften Militär Historia, Anna Larsdotter, berättar i boken Kvinnor i strid om kvinnor som deltagit i strid både som soldater, flygare, prickskyttar, sjukvårdare eller underhållspersonal från 1600-talet fram till 1900-talet. Somliga klädde till och med ut sig till män för att kunna delta i regelrätta strider medan andra tycks ha sökt sig till arméerna för att få sitt dagliga bröd.

Man kan inte påstå att kvinnor är ofta förekommande varken i traditionell militärhistoria eller i annan historieskrivning. Där är det männen som framställs som aggressiva medan kvinnorna framställs som det svaga könet som står vid spisen och föder barn.

Men går man längre tillbaka i tiden blir det lite annorlunda. Enligt grekisk mytologi fanns det i Sarmatien i Skytien en stam av iranska kvinnokrigare, döttrar till den olympiska guden Ares, som kallades Amasoner och var synnerligen krigiska. Deras hemvist var en kvinnostat helt utan män och barnen uppfostrades till krigare och fick inte föda barn innan de dödat minst tre fiender i strid.

Men det var då och amasonernas existens har aldrig bevisats vetenskapligt. Under senare tiders konflikter har det visat sig att kvinnor alltid synts till vid fronten, ända från trettioåriga kriget till 1900-talets stora drabbningar. Ofta har de också deltagit aktivt i striderna (Röda armén under andra världskriget är ett tydligt exempel och det senare Vietnamkriget ett annat) och Larsdotter visar fram varför kvinnor varit deltagare i strider trots att de inte varit tvingade.

Under 1600-talet blev många män knektar av försörjningsskäl och de tog sina kvinnor med sig. Dessa märkte att om de klippte håret och klädde sig som karlar fick de betalt i stället för att vara oavlönade pigor. Vid sidan av att tjäna pengar fick de uppleva äventyr. Men det var också riskabelt. Sådan maskerad var strängt förbjuden och upptäcktes man var det avrättning som väntade. Eftersom de flesta soldaterna var mycket unga och utan skäggväxt kunde en kvinna döljas i mängden.

Larsdotter tar också kål på myten att kvinnan är det svaga könet. De kvinnor hon berättar om – och det är ganska många – var inga veklingar utan mycket anpassningsbara och stod ut med det mesta som kom i deras väg.

Anna Larsdotter föddes 1964 och har tidigare gett ut böckerna Hästens tid: rid- och krigskonst under stormaktstiden (2008) och Stig Lindberg: människan, formgivaren (2014).

BJÖRN ENMAN

Anna Larsdotter

Anna Larsdotter. Foto Ebba Ritzén

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22