KVINNOR I RÖTT

Sep 17th, 2009 | By | Category: 1997-4, Recension

Av J .D. Christilian
Scarlet Women 1995
Översatt av Love Kellberg
Norstedts 1997

Författaren skriver i vanliga fall historiska romaner under eget namn. Vem han eller hon är veta vi icke. Men den här deckaren från New York året 1871 måste vara skriven i terapeutiskt syfte, för att skaka bort eller kanske leka med vardagens historiska damm. Boken är nämligen skriven med ett sjusärdeles humör och författaren begagnar sig av stilgrepp från både rövarromaner och tidig pulp (han väjer inte ens för rymningar genom avloppstunnlar).

Det konsekventa genomförandet finns också i själva berättelsen som bygger på att en ädel men befläckad hjälte kämpar mot korrumperade rika personer med myndigheternas hantlangare i sina händer. Men boken är inte skriven för att skämta med vare sig läsare eller genre – vilket man tackar för eftersom lustiga pastischer sällan är lustiga i mer än enstaka kapitel – utan här finns en bra story och ett tempo som gör att man hela tiden vänder blad och till sist förvånat upptäcker att boken tyvärr tagit slut. Kom tillbaka med mer om privatdetektiven Harp, snälle författaren, vem du nu än är!

KARL HJELM  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22