KVINNAN UTAN HJÄRTA

Nov 9th, 2020 | By | Category: 2020-11 nov, Recension

Omslag till Kvinnan utan hjärtaAv Lars Bill Lundholm
Lind & Co, 2020
ISBN 9789179033378, inbunden, 400 sidor

Det går inte att nämna den här författaren utan att hänvisa till vad han tidigare har åstadkommit. Förutom ett antal spännande deckare har Lars Bill Lundholm gjort sig mycket känd som framgångsrik manusförfattare. Säger man Skärgårdsdoktorn förstår alla att detta är en man med en succéfylld karriär.

Den här boken har lite samma tema som den kända TV-serien. Det är del två i en serie som kallas Skärgårds-morden. Den ska inte förväxlas med Louise Björnlunds serie med samma namn, utan bindestreck.

Nog är det inspirerat av TV-serier. Man läser boken med actionfyllda bilder i bakhuvudet. Författaren är skicklig på att skapa spänning och dramatik som biter sig fast.

Men att applicera manusens berättarteknik till en bok har också sina begränsningar. Någon sidohistoria kunde ha strukits för att korta boken. Här saknas djupare gestaltningar vilket gör karaktärerna lite fyrkantiga. Mest levande blir det i relationen mellan huvudpersonen Jack Larsson och hans dotter.

Det har hänt tragiska saker i del ett av serien som har fått dottern att sluta tala. Men hon sätts i skola på det fiktiva Saxarön. Jack har gott om tid att följa henne dit eftersom han har blivit avstängd från polisen efter att ha misshandlat några skumma kollegor.

När rektorn på skolan blir mördad får Jack träda i tjänst igen. Han befinner sig ju så att säga på plats. Det blir dramatiskt och våldsamt. Men underhållande.

Något jag uppskattar mycket i den här bokserien är de många musikreferenser som författaren använder sig av. Eftersom vi är ganska jämngamla är det som en tripp på Memory Lane för mig. När jag får läsa om The Pretty Things och The 13th Floor Elevators väcks ljuva minnen till liv.

NISSE SCHERMAN

Lars Bill Lundholm

Lars Bill Lundholm. Foto Pieter ten Hoopen

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22