KVINNAN SOM GICK ÖVER ELDEN

Oct 4th, 2020 | By | Category: 2020-10 okt, Recension

Omslag till Kvinnan som gick över eldenAv Andreas Karlsson
Blue Publishing, 2020
ISBN 978-91-86293-90-1, 336 sidor

Andreas Karlsson är född 1973 och arbetar till vardags som ingenjör. Han har tidigare givit ut tolv faktaböcker om 1600-talet tillsammans med sin syster Anna Karlsson. Mångåriga arkivstudier har gett honom en god inblick i 1600-talets människors liv och leverne, och har gett honom stoff till hans roman Kvinnan som gick över elden.

Handlingen utspelar sig åren 1617–18 i Morup i det då danska Halland. Björn och Karen bor tillsammans med Karens mor, den knipsluga gamla Olur, i en gård på landet. Olur är en klok gumma som lärt sig av sin mor. Hon botar sina patienter med örter, besvärjelser och ritualer, och det ses inte med blida ögon av kyrkan.

Andreas KarlssonSockenprästen Sören bedriver ett korståg mot ogudaktigheten i bygden och stärks av kung Christian IV:s nya förordning mot häxeri och trolldom. Prästen är övertygad om att Olur är en häxa, och när olyckor och elände plötsligt drabbar såväl prästen som andra i byn riktas misstankarna genast mot Olur och skvallret ökar i styrka. Till slut anser prästen att han har tillräckligt med bevis för att kunna sätta fast Olur och få henne bränd på bål. Hon fängslas och döms till bålet men ödet vill annorlunda…

Andreas Karlsson har skrivit en annorlunda historisk roman med gedigen kunskap om människors levnadsförhållanden och tankevärld i det tidiga 1600-talet. Han har dykt ner i arkiverade handlingar och domslut om målar upp en fängslande miljö och detaljerade skildringar av folks levnadsvanor på landet, inspirerad av autentiska rättsfall. Han ger liv åt människorna genom deras trovärdiga språk, folktro och religon. Dessutom har han snickrat ihop en spännande historia om skvaller, förtal och falskhet som får allvarliga konsekvenser för många. En lättläst historisk thriller, som blir en riktig bladvändare!

LARS-ERIK HOLM

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22