KVINNAN FRÅN HAVET

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-2, Recension

Av Doris Gercke
Die Frau vom Meer 2002
Översatt av Birgitta och Bo Sköld
Skriftställarnas 2002

En tid fick man för sig att Skriftställarnas förlag gett upp Gercke, eftersom det var ett tag sedan det kom en ny roman. Men nu är hon här igen. Återkommit till Hamburg har också Bella Block efter en sejour i östra Ryssland. Nu tvekar hon att arbeta för den utredning hon har framför sig är inget hon så gärna arbetar med: en kvinna i en av den tyska storstadens förorter tycks ha mördat sina tre barn. Grannarna är övertygade och Blocks kolleger har samlat bevis som bör räcka till fällande dom.

Men den misstänkta vägrar att tala. Det är för många ytterligare ett indicium på skuld, men Bellas väninna polispsykologen tvivlar. Det ger Bella mod att göra ett försök.

Doris Gercke har aldrig varit någon spefågel i sina romaner och här är hon mörkare än någonsin, skriver sådant som man värjer sig emot att läsa. Tystnaden känns provocerande och Gerckes stil förstärker provokationen. Författaren lyckas också att förklara den alienation som finns i samhället, men också i Bellas kommunikationsförsök med den motsträviga misstänkta.

Som alltid är Gercke noga med att hamra in sitt budskap på ett mycket kompromisslöst sätt. Det är en ”svår” bok men till skillnad från många andra kriminalromaner tar man verkligen texten till sig.

INGER STRANDBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22