KVINNA OCH FBI-AGENT

Sep 4th, 2009 | By | Category: 2002-2, Recension

Av Candice DeLong
Special Agent 2001
Översatt av Jan Malmsjö
Forum 2002

Vi har väl alla läst, sett filmer och haft åsikter om den amerikanska federala polis – FBI – som bildades av Edgar Hoover och som fram till inte alls så länge sedan var en exklusiv herrklubb befolkad av snyggt klädda vita män.

Men i slutet av 70-talet började kvinnorna komma in i organisationen. Candice DeLong kom 1980 (gick i pension år 2000 efter sina gjorda 20 år) och upplevde motstånd från männen som alltid ansåg sig vara bättre lämpade för kriminalistiskt arbete.

Men hon uthärdade efter utbildningen i Quantico, steg i graderna (vilket inte var lätt med tanke på att hon hade ett barn, pojken Seth) och hamnade på FBI:s avdelning för profilering. I mellantiden skuggade hon terrorister (jo, USA drogs med sådana redan före 11 september 2001). Var civilspanare i ”vanliga” gangstermål, avslöjade knarkhärvor och bordellmammor. Hon var också med och satte fast Ted Kaczynski, mer känd som Unabombaren.

Hon skriver lite beskäftigt, men med tanke på vad hon har att berätta står man mer än gärna ut med det. När hon ska vara rolig blir det inte så kul – polishumorn är inte så spetsig – och slutkapitlets varningar till familjer med barn finner jag vara ett skrämskott. Men resten – och det är det mesta – är intressant utöver det vanliga för oss som läser amerikanska deckare.

Till skillnad från i dem och i TV-serierna tycks verklighetens FBI-män komma ganska väl överens med lokala polisen.

Fast det var mycket värre förr. Det är väl bara så att bok- och TV-författarna inte vill kasta bort en bra konfliktorsak.

KJELL E. GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22