KUSINEN FRÅN SIBIRIEN

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-1, Recension

Av Kjell E Genberg
Mälaröbörsen 2003

1994 kom Genbergs första roman om Enheten, den hemliga organisation som grundades för att skydda politiker så att ingen mer drabbades av det öde som drabbade statsministern 1986. Organisationen, ledd av den hypokondrisk socialdemokraten Ian DelCour, började snart leva ett eget liv och göra helt andra saker än tanken var från början. I år kom så del fem. Kusinen från Sibirien handlar om brottsliga försök att ta över ett stort svensk klädföretag med rysk bakgrund. Samtidigt börjar Enhetens hemliga fasad krackelera och ledaren DelCour mördas under ett uppdrag i Polen.

Genberg har kritiserats för att historierna om Enheten varit ”osannolika” för att bli så spännande som författarens önskat. Jag kan inte riktigt hålla med om det. Mycket av det han skrivit om har senare hamnat i tidningarna i sammanhang som inte skilt sig så mycket från ”rövarhistorierna”.

Ungefär hälften av den här romanen handlar om hur företaget Kin Star utpressas av den falske kusinen och den delen är något av en pusselhistoria med en stark hjältinna och en minst lika stark hjälte. Parallellhistorien är mer en thriller med en ruskig hämndhistoria som grädde på moset – samtidigt som Enhetens nya chef Johanna Stjerne försöker fylla tomrummet efter den mördade chefen.

INGER STRANDBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22