KURA SKYMNING

Aug 31st, 2012 | By | Category: 2012-08 aug, Recension

Omslag till Kura skymningAv Josefin Roos
D+ 2011
ISBN 978-91-85477-18-0, 216 sid

Denna bok skulle inte ha anmälts i Dast (alla förlag vet ännu inte att vi existerar) om jag inte av en slump hamnat intill Josefin Roos på Världens Längsta Bokbord på Drottninggatan i Stockholm 2012. Vi bytte böcker och när jag läst Kura skymning fann jag att den var väl värd att skriva om.

Det är en kriminalroman, utan kriminalromanens alla attribut och en spökhistoria med bakgrund i ett torftigt landsortsliv i en norrländsk fjälldal. Grundtanken är att det förflutnas skuld alltid kommer tillbaka för att visa sig i en eller annan form.

Josefin RoosRoos har åstadkommit en suggestiv intrig: den åttaåriga flickan Angelica mördas i skogen en vinter och blir liggande där. Någon mördare hittas aldrig och åren går. Nästan tre decennier senare börjar konstigheter inträffa i tre familjer med ensamstående fäder och mödrar som alla har barn som fyllt åtta. Barnen börjar bära sig konstigt åt – någonting berör dem, något som doftar jord och visar sin närvaro genom sin svala andedräkt. Ibland ser de också någonting.

Två av familjerna bor kvar i sin ensliga fjälldal och den tredje i en stad en bit därifrån. Historien rör sig kring Norman, Elisabet och Rask som alla gick i skolan med Angelica. Det är deras barn som råkar ut för gengångaren Angelica i denna originella, välformulerade spökhistoria, där spöket efterhand materialiseras och skrämmer de vuxna till vanvett. Det blir inte bättre av att brevbäraren kommer med en inbjudan till klassåterförening.

Suggestiviteten får extra bäring genom beskrivningarna av samspelet mellan människorna och den karga naturen. Jag får intrycket av att läsa en fabel eller en saga men detta motverkas av Josefin Roos skugglika realism. Sagotemat accentueras av att den döda tösen av många äldre ansågs vara en trollunge, en bortbyting på grund av sin skönhet och tystlåtenhet.

Varför kommer Angelica tillbaka? Vill hon hämnas eller söker hon försoning? Eller har hon något att berätta för dem som lämnades kvar?

Jag greps av stämningarna i boken, stämningar som gav både spänning och olust – men lika mycket läslust. Roos är en förvånansvärt färdig författare trots sin ungdom (hon är född 1977) och Kura skymning är hennes andra roman. Den första hette Heliotrop och kom ut 2006.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22