KUPONGLIGAN

May 25th, 2015 | By | Category: 2015-05 maj, Recension

Omslag till KupongliganAv Lennart Brohed
Eget förlag, 2014
ISBN 9789163768620, pocket, 306 sidor

En utredning med förhinder skulle bli Lennart Broheds sista bok. Men han kunde inte hålla sig, och fler kan det kanske bli. Det är vi läsare som är vinnare i det beslutet, alldeles definitivt. Broheds kriminalromaner från 30- och 40-talets Lysekil om den vänlige och ganska kompetente överkonstapeln Göran Persson har fått en trogen läsarkrets och borde absolut ha fått större uppmärksamhet än de fått.

Böckerna är också kryddade med annonser från främst Lysekilsposten från denna tid. De är ett trivsamt komplement till de historier författaren berättar som också är fyllda av tidsmarkörer, gemyt och humor som gör läsningen mer än angenäm.

Lennart BrohedI denna elfte del om Göran Persson återinträder han på sin tjänst. Att vara ledig blev till sist för långtråkigt. Han får direkt något att bita i . Det är vår, det är 1941 och ett nergrävt stympat lik hittas på Stångehuvud utanför Lysekil. Vem är den döde? Har han bragts om livet? Utredningen leder till att polisen finner kopplingar till en omfattande illegal handel med ransoneringskuponger.

Kupongerna var ju en realitet under dessa år och det blir både lärorikt och spännande att läsa om Göran Perssons efterforskningar. Lennart Brohed är skicklig på att utbilda oss utan att mästra och bli alltför teknisk. Att lära sig något under lättsamma former, perfekt!

Göran är dessutom en osedvanligt trevlig prick att lära känna. Han är något så ovanligt under denna tid som en gourmet och då med fokus på italiensk mat. Det är inte utan att man blir lite småhungrig när man läser, lite grand som att läsa Stieg Trenter faktiskt. Dessutom vävs några trevliga recept in i texten på ett underhållande sätt.

Författaren har fyllt 75 i år och det känns inte som något hinder för att skriva några fler böcker i serien. Läsarna längtar!!!

NISSE SCHERMAN

 

 

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22