KUNSKAPENS FRUKT

Jan 6th, 2015 | By | Category: 2015-01 jan, Recension

Omslag till Kunskapens fruktAv Liv Strömquist
Ordfront Galago förlag, 2014
ISBN 9789170378041, 139 sidor

Genom historien har “det kvinnliga könsorganet” (eller “fittan” om man så vill) väldigt ofta varit i rampljuset. Den har dyrkats och den har förringats. Den har betecknats som gränslöst kåt och som totalt frigid. Den har setts som livets vackra allmoder och som något som ska skönhetsopereras. Och bredvid står kvinnorna och undrar varför det är män som ska definiera just deras kroppsdels egenskaper.

Ibland blir det helt absurt. Som när man grävde upp Drottning Kristinas grav 1965 för att kolla om hon var hermafrodit. Anledningen var att hon inte gifte sig eller gillade glittrande smycken. Ja, då måste hon ju vara hermafrodit. Uppenbarligen. Tyckte svenska vetenskapsmän på 60-talet.

En annan absurditet var när NASA skickade upp rymdsonden Pioneer 1972 med det berömda plakatet förställande en man och en kvinna. Medan mannens snopp syns i all prakt så finns det inte en tillstymmelse till kön hon kvinnan. Den hade ursprungligen en linje för att visa upp vulvan, men den togs bort av rädsla för att vara opassande. Man måste ju fråga sig hur de trodde att en utomjording skulle tolka det där strecket.

Liv StrömquistBland det skrattretande finns det mängder med tragiska exempel också förstås. Som Freud (vars “forskning” fortfarande tas på allvar av vissa fast den borde ha förpassats till historiens skräphög för länge sen) och hans vän Wilhelm Fliess märkligheter. Den senare var en öron-näsa-halsläkare som av någon anledning fått för sig att näsan och kvinnors könsorgan var sammankopplade. När Freud fick en patient med mensvärk så bestämde sig de två att en näsoperation var lösningen (!), vilket utfördes så dåligt att patienten nästan dog. Freud svor sig fri genom att hävda att hennes blödningar var framsuggererat av sin barndoms längtan efter sexuellt utlopp. Alltså inte av en klantigt utförd och helt onödig operation.

Under större delen av den moderna tiden så har forskningen kring det kvinnliga i stort sett varit pinsamt usel. En teori är att förr så ville man stoppa kvinnans krav på makt genom att skylla på Guds vilja. När det inte längre fungerade började man/män istället skylla på biologin. Kvinnan gick ifrån att vara en lite sämre man till att vara mannens antites. Att dålig forskning har används som ursäkt för att rättfärdiga politiska ambitioner är inget nytt (se bara på nazisterna). Det Liv Strömquist gör här är att sätta fingret på hur kvinnan har drabbats av samma fulspel. Och det ofta av män som, precis som nazisterna, gör det de gör i tron att de faktiskt kommer något gott av detta för mänskligheten.

Det intressanta här är hur långt in i vår samtid detta har fått fortsätta, och hur lite det står skrivet om det i våra skolböcker. Eftersom detta ämne inte får vara med i vår allmänbildning så fyller detta seriealbum ett viktigt tomrum. Dess arga och upprepande humor är inget hinder för budskapet; tvärtom! Den hjälper en att hamna i den sinnesstämning som man rimligen bör känna inför sådana här utbredda och seglivade orättvisor: ilska.

JOHANNES GENBERG

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22