KUNGARIKET

Nov 2nd, 2020 | By | Category: 2020-11 nov, Recension

Omslag till KungariketAv Jo Nesbø
Kongeriket, 2019
Översättning Per Olaisen
Albert Bonniers Förlag, 2020
ISBN 9789100185596, inbunden, 400 sidor

Roy har en mack, men ingen Roger att dela den med. Brodern heter Carl och har gett sig av till Amerika. Macken ligger någonstans på den norska landsbygden, i trakterna kring Kongsberg och Notodden väster om Oslo. Än så länge går affärerna hyggligt, men det verkar bara en tidsfråga innan staten gör allvar av planerna på en ny riksväg en bit bort.

Roy lever ett ensamt och ordfattigt liv. Männen i samhället håller distans till honom sedan han slagit flera av dem på käften under ungdomstiden. Kvinnorna viskar om att det var något konstigt med Roy och hans bror, någon form av övergrepp under uppväxten på gården, och om föräldrarna som dog i en bilolycka när bröderna var i övre tonåren. Länsman kommer av och till på besök med frågor om olyckan och om sin far, också länsman, som försvann när han utredde olyckan.

Så kommer den vältalige och karismatiske Carl hem från Amerika. Med sig har hon hustrun Shannon och planerna på ett storstilat högfjällshotell som ska sätta hembygden på kartan och göra människor i trakten rika.

Det är spelöppningen i Jo Nesbøs nya roman. Inte direkt Oslo noir, och någon Harry Hole är inte i sikte. Blodigt blir det ändå när länsman rotar vidare i det förgångna och traktens slemmaste affärsman anlitar en dansk torped för att driva in utestående skulder i samband med hotellbygget. Och så slår kärleken till, förstås.

Kungariket är en spänningsroman med flera bottnar. Lite antikt ödesdrama, lite gammaldags bondemelodram, lite hårdkokt västern och lite gangsterism. Bakom beskrivningen av Carl skymtar världsomseglaren och chanstagaren August hos Hamsun som återvänder med pengar på fickan för att bli en av hemstadens burgna köpmän, men också resenären Peer Gynts sårbara individualism.

Kanske är det för många sådana associationer i förhållande till den i grunden rätt enkla och grovhuggna berättelsen. Trots en lovande upptakt blir Kungariket en utdragen historia med repetitiva mord och en inte helt oförutsägbar upplösning. Välskrivet, som alltid hos Nesbø, och med flera goda psykologiska vändningar. Ändå hade texten vunnit på att vara kortare och tätare.

PÄR ALEXANDERSSON

Jo Nesbø

Jo Nesbø. Foto Stian Broch

Läs också en krönika om boken.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22