KRIMINELLER

Sep 29th, 2012 | By | Category: 2012-09 sep, Recension

Omslag till KriminellerAv Aino Trosell
Lindelöws Bokförlag 2012
ISBN 9789183599675, 240 sid

Lindelöw är en duktig förläggare i det lilla formatet, men samtidigt har han varit mån om att producera kvalitetsromaner av kvalitetsförfattare om man nu får säga så. Och det gör jag.

Aino Trosell är en av mina favoritförfattare, men uppenbarligen har det inte varit någon av de ledande och tongivande kritikerna som lyft fram hennes kvaliteter, trots hennes gigantiska kvinnoepos över flera generationer.

Aino TrosellKrimineller är en samling noveller, kriminalnoveller. Jag tror att det är något av det svåraste man kan ta sig an. Det är inte många krimnoveller som fallit mig på läppen. Det är ett för litet format för att skapa miljö och stämning, bygga upp en spännande intrig och sen hinna med en överraskande upplösning. Det är alltid en av de tre pusselbitarna som saknas. Jag minns att Ulf Durling och Kjell E. Genberg presenterat någon eller några noveller som innehöll allt. Personskildringarna lyser med sin totala frånvaro av förklarliga utrymmesskäl.

Aino Trosell lyckas skapa en stämning. Hon skriver ju så förbannat bra. Man hör hennes röst när man läser. Och humorn ligger nästgårds. Läsaren får ett par timmars trivsam underhållning och ett par överraskningar.

Det enda jag reagerar på har förmodligen inget med Aino Trosell att göra. Reklambyråerna har lyckats få varenda företag eller institution att snacka om sitt varumärke. Ordet “Krimineller” är nu namn- och varumärkesskyddat hos PRV. Helledudanedå. För femton år sedan använde jag mig av ordet romanett, alltså kortroman, men inte vet jag om jag var först och inte varumärkesskyddade jag namnet. Det enda jag vet är att ett av lexikonföretagen har det med som ett av sina ord med information om varifrån det kommer. Det räcker väl.

LENNART HÖGMAN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22