KRIMINALLITTERATUR + 221 BRA DECKARE DU BÖR LÄSA INNAN DU MÖRDAS

Apr 23rd, 2011 | By | Category: 2011-4 april, Recension

Omslag till KriminallitteraturKRIMINALLITTERATUR Utveckling, genrer, perspektivOmslag till 221 bra deckare du bör läsa innan du mördas
Av Kerstin Bergman och Sara Kärrholm
Studentlitteratur 2011
ISBN 978-91-44-05418-6, 294 sid

221 BRA DECKARE DU BÖR LÄSA INNAN DU MÖRDAS Boktips från Svenska Deckarakademin
Av Ulf Durling, K. Arne Blom och Johan Wopenka (redaktörer)
BTJ Förlag 2011
ISBN 978-91-7018-699-8, 271 sid

Deckaren som diskussionsobjekt har utvecklats till ett slags Rosinante som bär alla sorters ryttare på ryggen. Somliga är som Don Quijote, andra som Sancho Panza, men det gör ingenting: deckaren (kriminalromanen) tycks orka bära dem alla.

Dessa två senaste bördor visar på två olika infallsvinklar. Den ena (Kriminallitteratur) berättar och analyserar från en rad olika perspektiv deckarens historia från ax till limpa, den andra (221 bra deckare …) är ett slags recensionskompilat där medlemmar av Svenska Deckarakademin förklarar för en okunnig allmänhet vilka böcker de bör läsa och att de inte ska glömma att läsa romaner av den lilla klanens medlemmar. Den senare boken framför åsikter som hävdats till och från i olika paneldebatter sedan 70-talet, då jag som debutant först började lyssna till sådana.

Kerstin BergmanKerstin Bergmans (bilden tv) och Sara Kärrholms bilden th)Sara Kärrholm bok har många föregångare som också berättat om den svenska och internationella deckarens (med subgenrer) historia. Det mesta är alltså känt, men kan, i likhet med sagorna, aldrig berättas tillräckligt ofta och med vissa nya element. Pusseldeckaren, den hårdkokta deckaren (om hur Raymond Chandler sade att Dashiell Hammett tog mordet ur den venetianska vasen och slängde det i gränden), polisromanen, thrillern och barn- och undomsdeckaren.

Det som skiljer sig från de tidigare böckerna om böcker i Bergmans och Kärrholms Kriminallitteratur är kapitlen om deckare och genus, en tydlig eftergift till den feminism som ligger i tiden, och deckare och vetenskap, där obducenter och andra likkarvare kommit till tals som hjältar i senare tiders verk. Mycket av detta författande kom till efter futuristiska TV-serier som CSI.

Har då verk som dessa något större värde? Tja, kanske som introduktion till kriminallitteraturen. Men hmhm vet om sådan behövs. Deckaren, till och med den svenska, är numera ett väl läst och omskrivet fenomen världen över.

KJELL E. GENBERG

Ulf Durling

Ulf Durling

K Arne Blom

K Arne Blom

Johan Wopenka

Johan Wopenka

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22