KORTVINGAR

Mar 10th, 2010 | By | Category: 2005-3, Recension

Av Anja Snellman
Norstedts För lag 2005

Anja Snellman har gjort sin tolkning av ett bland de mest omskrivna morden i Finland. Under pingsthelgen 1960 höggs tre ungdomar ihjäl i ett tält vid Bodom träsk. En 15-årig man överlevde och nu drygt 40 år senare, och med DNA-teknikens hjälp, försöker man bevisa att det var han som utförde morden.

I Snellmans roman är det tre unga flickor som med Marleena, en tonårig storasyster, tältar vid en sjö. Marleena är överlevaren som efter en nattlig utflykt kommer tillbaka till tälten på morgonen. Trots att Marleena och hennes mamma är huvudpersonerna i Kortvingar kommer man dem inte inpå livet.

Snellman har en skarp penna och skickligt tar hon oss med till sjön den förväntansfulla pingsten. Hon låter oss vara med genom att beskriva fragment som hon förstorar. Det fungerar utmärkt för att beskriva naturen, tidsandan och till och med en kärlekshistoria på mycket nära håll. Men det räcker inte till för att förstå människorna. Även om boken är mycket välskriven är människorna i romanen märkligt utan nerv.

Lägg dina förväntningar på att komma lösningen av morden i Bodom närmare åt sidan och läs Kortvingar som ett tidsavtryck från 60-talet och njut.

LOTTA MAGNUSSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22