KORPSYSTRAR

Nov 13th, 2017 | By | Category: 2017-11 nov, Recension

Omslag till KorpsystrarAv Bettina Bieberstein Lee
Bladh by Bladh, 2017
ISBN 978-91-88429-43-8, 394 sidor

Korpsystrar är en psykologisk thriller där maktbegär, gamla hemligheter och skam- och skuldkänslor har bärighet för berättelsens driv. Det handlar om den feministiska journalisten Hanna Axelsdotter vid Sveriges Television som inte kan glömma den unga och till synes känslokalla Nora som snart ska friges efter ett långt fängelsestraff och nu gör ett nytt försök att få intervjua henne inför en kamera eftersom hon vill förstå vad det var som drev den vackra Nora att begå den våldsamma handling hon dömts för. Till sist får hon tillåtelse och åker med den erfarne fotografen Ramon till anstalten där intervjuoffret sitter.

Bettina Bieberstein LeeDet visat sig att det ligger mycket bakom – två systrars livsöde rullas upp inför öppen kamera. Nora och hennes syster Linn växte upp i en familj där inget tycktes fungera, där jämvikten i styrkeförhållandena försvinner och mindre kaos uppstår. Systrarna börjar känna sig för inom det sexuella området vilket resulterar att de tvingas skiljas från varandra tills de äntligen möts igen som vuxna vid moderns begravning.

Nora har arbetat som modell i Italien där hon var ”tillräckligt mager och arg för att klara sig.” Linn däremot fick en mjukare start som nybliven mor med välbärgad man och våning på en ansedd adress. De försöker nå varandra men klyftan mellan dem är bred och det är svårt att tala om det som hände när de var små, i synnerhet som båda fortfarande är slutna.

Det som börjar som ett psykologiskt drama utvecklar sig till något av en thriller när Linns styvdotter My, en tonåring, plötsligt försvinner. När det visar sig att inte bara My är i stor fara utan även Linn reagerar Nora häftigt i ett försök att gottgöra forna försyndelser.

Det är en suggestiv berättelse som Bettina Bieberstein Lee åstadkommit. Ibland är den så stark att man måste lägga undan boken och andas ut. Men längtan efter att få veta hur det ska gå gör att man snart tar upp den igen.

Bettina Bieberstein Lee har tidigare gett ut två livsstilsböcker, har arbetat som skribent och art director och är numera chefredaktör på månadsmagasinet Lantliv där hon tidigare varit redaktionschef. Hon är född i Berlin och uppvuxen i Schweiz men bor sedan mer än trettio år i Stockholm med man och tre barn. Korpsystrar är den första fristående delen i en tänkt serie böcker med journalisten Hanna Axelsdotter som huvudfigur.

ELISABETH CARLSSON

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22