KORGEN FULL AV RUTTNA ÄGG

Mar 9th, 2009 | By | Category: 2009-1, Recension

Omslag till Korgen full av ruttna ägg

Av Berndt Andersson
LibraArcticFörlag 2008

Värmlänningen Berndt Andersson har förutom ett antal fackböcker tidigare utgivit två kritikerrosade thriller, Hönsen värper små ägg i år och Tuppen gal tidigt på torsdag. Denna tredje bok Korgen full av ruttna ägg har samma hönsgårdstema i titeln och samma andra världskriget-/kampen mot nazismen-tema i handlingen.

Liksom de tidigare verken bygger denna bok på verkliga händelser som är nästan för otroligaberndt andersson

för att man ska förstå att liknande saker verkligen har hänt, i Sverige och i Europa. Här kretsar handlingen runt en manlig bokhållare och en kvinnlig bilkårist som mer eller mindre frivilligt dras in i en virvlande agentkarusell runt om i Europa. Centralt är också en hemlig svensk spionorganisation som också är medelpunkten i de två tidigare böckerna.

Spionromaner kan lätt bli antingen för våldsamma eller för tekniskt tråkigt beskrivna. Här är det definitivt inte så, även om det är betydligt mer action i denna tredje del än i de två första. Det är förmodligen därför jag tycker bättre om de två. Det blir mer spännande när författaren beskriver det taktiska agentspelet än när han tar till våldsskildringar.

Men på det hela taget är detta en mycket bra agentroman. Den är svår att lägga ifrån sig, både på grund av att man verkligen vill veta hur det ska sluta och för att man är intresserad av samspelet mellan de två huvudpersonerna. Berndt Andersson är väl värd att kallas en svensk John le Carré.

NISSE SCHERMAN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22