KONSTEN ATT VARA UNGKARL

Aug 17th, 2010 | By | Category: 2010-3, Recension

Omslag till Konsten att vara ungkarlAv Mike Gayle
The Importance of  Being a Bachelor 2010
Översatt av Helen Ljungmark
Basil / Kalla Kulor förlag

Förlaget Basil vill presentera brittisk humor. Att det inte är lätt inser man när man upptäcker att familjen i centrum heter Bachelor – på engelska blir ju redan titeln rolig.

Originaltiteln anspelar förstås på Oscar Wilde. Gayle lägger ribban högt!  Visserligen är han rolig, men inte når han till Oscars nivå. Humor är svår att översätta. Tänk på klassiker som Jerome och Wodehouse. Och en samtida skämtare som Jasper Fforde.

Familjen Bachelor består av pappa George, mamma Joan och de tre sönerna Adam, Luke och Russell. Särskilt Joan är bekymrad över att de inte stadgat sig och gift sig. Adam, den äldste, närmar sig 40.

Mike GayleFörutom att föräldrarna bekymrar sig över sönerna, flyttar George hemifrån, till en början till Adam och senare till Luke. Föräldrarna ska skiljas efter nästan 40 års äktenskap! Sönerna förstår ingenting och en förklaring får de först mot slutet.

Många förvecklingar för alla, en del roliga, andra lite mera sorgliga. Smålögner och missförstånd är vanliga.
På pärmen står det under titeln:

Förhållanden – En del fattar grejen – Resten är män

Kvinnorna framställs i boken som de förnuftiga och målmedvetna. Männen halkar runt i en sorts dimma, slumpen (och kvinnorna) får avgöra vem de får ihop det med. De faller ibland för lockande kvinnor utan att tänka på konsekvenserna.

Boken är underhållande och bitvis rolig. Förmodligen ännu mer så i original

Klart läsvärd!

BENGT HEURLIN

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22