KONSPIRATIONEN

Jul 12th, 2014 | By | Category: 2014-07 juli, Recension

Omslag till KonspirationenAv Ed Moeng
Trivium, 2014
ISBN 9789175752419, häftad, 293 sidor

Titeln beskriver precis vad denna bok handlar, men på två plan. Dels handlar den om en internationell konspiration för att helt ändra på världsordningen, men det finns också en mindre del som handlar om mordet på statsminister Olof Palme. Med en ny konspirationsteori. Och det allra mest central i boken är att den grupp som utför alla dåd, både i Sverige och utomlands, består av högt uppsatta svenskar. Sanningshalten i den kan jag inte bedöma. Det är naturligtvis upp till var och en att tro eller inte.

Ed Moeng är en pseudonym, men enligt bokomslaget har författaren en gedigen bakgrund i statsförvaltning och försvar. Han använder här sina erfarenheter som chef och som operativ soldat.

Intrigen är snillrikt uppbyggd och man dras lätt med i konspirationens virvlar. Det blir nervkittlande. Kopplingen till statsministermordet känns mer oklar och inte så klockrent förklarad och beskriven. Är det ena sant borde det andra också vara det. Eller har författaren tagit avsprång i händelsen 1986 och kopplat på en ny fiktiv historia. Det är svårt att lista ut.

Boken är också genuint grabbig. Alla centrala personer utom en är män. Och den kvinna som förekommer är av Modesty Blaisetyp. Extremt vacker, extremt effektiv och extremt duktig i strid. På det viset får boken också karaktären av en serietidning. Det blir emellanåt mycket våldsamt och blodigt. Många av personernas handlande är extremt känslokallt. Men ändå förmår författaren inte gestalta personerna så att man känner något för eller med dem, inte ens goda krafterna förmår engagera.

Om detta är ett debattinlägg borde det klargöras tydligare och är det ren fiktion så måste miljö- och personbeskrivningar få mer liv. Annars är historien som Ed Moeng berättar både tänkvärd, fyndig och spännande.

NISSE SCHERMAN

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22