KOMMER DE SÅ SKJUTER JAG OSS

Aug 10th, 2018 | By | Category: 2018-08 aug, Recension

Omslag till Kommer de så skjuter jag ossAv Bernt Hermele
Lind & Co, 2018
ISBN 978-91-7779-081-5, 232 sidor

Bernt Hermele är 65 år och journalist . Han har arbetat som reporter för många olika tidningar, och varit chefredaktör på Veckans Affärer och Newzglobe.com. Hermele har tidigare skrivit boken Guldsot om Johan af Donner (2011), Firman: Bonnier – Sveriges mäktigaste mediesläkt (2013) och Judejävel: om svensk sionism och israelisk ockupation (2016).

I den nu aktuella Kommer de så skjuter jag oss fortsätter Hermele sin granskning av den svenska judiska historien. Han har gjort en gedigen genomgång av judarnas liv i Sverige från 1700-talet och framåt. Antisemitismen fanns i Sverige innan judar tilläts bosätta sig här. År 1775 fick Aaron Isaac lov av Gustaf III att bedriva affärer i Stockholm utan att avsäga sig sin judiska tro. Endast få judefamiljer invandrade då motståndet var starkt. 

Boken är ett viktigt dokument om den svenska antisemitismen genom seklerna, inte minst under den första halvan av 1900-talet, då tyskvänligheten och antisemitismen genomsyrade politiken och myndigheternas arbete i vårt land. Många har skrivit om detta och om den svenska rasbiologin, men inte många har berättat om hur det vara att leva som jude när antisemitismen växte sig allt starkare i Europa. Bernt Hermele har därför gjort en välgärning med sin väldokumenterade genomgång av judarnas liv i Sverige med tonvikt på tiden före och under andra världskriget. Hans skildring visar hur väletablerad antisemitismen var bland svenska politiker, vetenskapsmän och ledande kulturpersonligheter. Hermele berättar hur många av de gamla judiska familjerna, som var framgångsrika och välutbildade, tvingades assimilera sig och dölja sitt ursprung för att inte provocera antisemitismen på alla nivåer i det svenska samhället.

Många har skrivit om den svenska antisemitismen och rasbiologin, men inte många har fångat de enskilda individernas kamp att försöka leva och överleva som jude i Sverige, medan nazismen växte sig allt starkare i Europa och även i Sverige. Familjerna Bonnier, Heckscher och Sachs hamnade högst upp på nazisternas dödslistor. 

Hermele har gjort en välgärning med sin genomgång av den svenska antisemitismen. I boken finns också en utförlig sammanställning av publicerat och opublicerat material som referenser. Den innehåller viktig kunskap om svensk antisemitism i allmänhet, och om vår mörka historia under första halvan av 1900-talet i synnerhet. Jag rekommenderar den varmt.

LARS-ERIK HOLM

Bernt Hermele

Bernt Hermele. Foto Cato Lein

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22