KOM OCH SKRATTA ÅT LILLEPUTT En självbiografi

Oct 13th, 2016 | By | Category: 2016-10 okt, Recension

Omslag till Kom och skratta åt LilleputtAv Thorsten Flinck i samarbete med Håkan Lagher
Övriga medförfattare: Annika Jankell, Eva Röse, Lena Endre, Mikael Persbrandt och Jan Malmsjö
Bookmark Förlag, 2016
ISBN 978-91-88171-33-7, 284 sidor

Thorsten Flinck är känd som en utmärkt skådespelare och regissör men har också hamnat på löpsedlarna på grund av sitt narkotikamissbruk, sitt hetsiga humör och ett sexmissbruk som i boken förklaras med att han i grunden är rädd för kärlek. Det är en mycket ärlig berättelse där han för rockjournalisten Lagher framställer sig som en beräknande men självföraktande människa som inte är så noga med att hålla sig till sanningen.

Thorsten FlinckDet kan vara förklaringen till att de versioner av händelser som först beskrivs av honom och sedan av medförfattarna i korta avsnitt skiljer sig en del. De som stått honom nära har på sätt och vis blivit medmissbrukare när de skyddat honom. Detta upplägg gör också boken aningen förvirrande.
Flinck berättar om konflikter med teaterkolleger och om tiden som hemlös, hur hans läkarordinerade smärtstillande morfin eskalerade till drogmissbruk. Boken osar av galghumor mitt i all ångest och allt elände.

Han föddes 1961 och utexaminerades från Teaterhögskolan i Stockholm 1984. Han har varit med i en rad uppsättningar som skådespelare, bland annat Spindelkvinnans kyss, En skugga och Misantropen. Som Dramatenregissör har han satt upp bland annat Puntila, Lång dags färd mot natt och Den goda människan i Sezuan. Han drev under flera år teatern Plaza som bland annat spelade Tre systrar och En handelsresandes död. På film har han gjort roller i Goltuppen, Sökarna och Ett hål i hjärtat och nu är han filmaktuell som gestaltare av ”Palmemödaren” Christer Pettersson. 2012 medverkade han också i Melodifestivalen.

BJÖRN ENMAN

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22