KOKAIN Drogen som erövrade världen

Dec 8th, 2009 | By | Category: 2009-5, Recension

Omslag till Kokain

Av Tom Feiling
The Candy Machine – How Cocaine took over the world, 2009
Översatt av Margareta Eklöf
Forum 2009

För 150 år sedan lyckades en tysk forskare framställa kokain och sedan dess har det vita pulvret via mediciner och läske­drycker letat sig fram till att bli ett mycket populärt narkotikum världen över. De flesta länder i världen bekämpar narkotikabruk. Vissa länder använder ”krig mot knarket” som ett avstamp för att föra krig i vidare bemärkelse. USA har exempelvis här hittat ett utmärkt medel för att dominera mindre stater, exempelvis Colombia, något som flera sydamerikanska författare (bland andra Paulo Coelho och Mario Vargas Llosa) protesterat emot.

Tom Feiling

Britten Tom Feilings bok gör både historiska och aktuella nerslag i storyn om kokainet. Ja, han berättar också en del om andra droger. Hans slutsats blir att det globala kriget mot narkotika skapar mer oreda och elände än den narkotiska substansen. Det är inte knarket utan fattigdomen som bör bekämpas, menar han.

Efter en grundlig belysning av de internationella myter som omgärdar världens olika narkotiska preparat drar han slutsatsen att det mesta borde legaliseras. Han tycks till och med tro att det är möjligt.

Jag tvivlar på det. USA har i drygt tre decennier lagt ner 500 miljarder dollar på att förhindra kokainproduktion. Landet är världens största avnämare av det illegala preparatet. Att göra kokain lagligt skulle få många att tappa ansiktet. Inte bara där, utan runt om i världen. Att kriminaliseringsprocessen i vissa fall varit märklig förändrar inte den saken.

Om man bortser från detta (vilket i sig kan vara svårt) är boken intressant, i vissa delar riktigt spännande och lärorik.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22