KOBRANS ÖGA Av A-C Hensher

Feb 1st, 2008 | By | Category: 2007-4, Recension

Wahlström & Widstrand 2007
Under en joggingtur på Djurgården gör advokat Ulrika Stål en makaber upptäckt: i ett träd dinglar en kvinnokropp, vaktad av en stor, uppenbart stressad hund. Det här är en riktigt bra kriminalroman som sticker ut jämfört med den stora smet av halvdana deckare som väller över bokhandelsdiskarna eller internetbokhandlarnas hemsidor. Det här är en roman som man inte lägger ifrån sig utan viss möda. Intrigen är sällsynt raffinerad och skickligt uppbyggd med ett mycket välgjort researcharbete.

Handlingen flyter, gestalterna är trovärdiga och det juridiska språket behärskar Hensher eftersom hon själv är advokat. Den enda lilla anmärkningen jag kan komma på är att Hensher stundtals ramlar in i sin egent fackjargong när ett mera levande språk hade gjort Kobrans öga ännu bättre. Hensher är en av de författare av kriminalromaner som kommer att ta över när de flesta andra ledande blivit trötta. Om de inte redan är det. Hensher är alltså redan nu mede i den ytterst lilla tätklungan av goda svenska kriminalberättare.

LENNART HÖGMAN

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22