KLOCKAN 21:37

Dec 8th, 2009 | By | Category: 2009-5, Recension

Omslag till Klockan 21:37

Av Karin Aldredsson
Damm förlag 2009
Det här skulle inte behöva vara en kriminalroman. Antagligen för att få boken klassad in i deckargenren har författare lagt till en sidointrig om en man som förföljer huvudpersonen och hyser planer på att kidnappa hennes son. Boken hade mått bättre utan det inslaget.

Som vanligt är annars Karin Alfredssons tema kvinnors problem på olika håll i världen. Denna gång konfronteras huvudpersonen, kvinnoläkaren Ellen Elg, med abortförbudet och den religiösa trångsyntheten i Polen. Och med tanke på att svenska kvinnor på 60-talet åkte till Polen för att göra abort, och att trafiken numer är den omvända, så blir detta en intressant och tankeväckande roman.

Vi får följa Ellen på hemmaplan och hennes resa till Polen. Men framför allt får vi följa flera polska personer med olika infallsvinklar på bokens ämne. Och det är det som gör den så intressant och så spännande. Rent av blir det svårt att lägga den ifrån sig. Det som stör är som sagt sidointrigen med den obegriplige stalkern.

Karin Alfredsson

Alfredsson är engagerad och kunnig vilket är en förutsättning för att skriva det hon gör. Detta är den tredje boken om Ellen Elg och kvinnors problem på olika håll i världen. 80° från Varmvattnet (tilldrar sig i Zambia) hette den första som fick Svenska Deckarakademins debutantpris och den följdes av Kvinnorna på 10:e våningen (Vietnam). Det är alltid siffror i titeln m.a.o.

På många håll i Polen har denna bok mötts med avsky, och ofta har hennes belackare inte ens läst boken (den finns bara på svenska). Karin Alfredsson förtalas och även Sverige som land. Det skrivs saker som ”i Sverige kan regeringen ta ifrån föräldrarna deras barn för att barnet inte fått en MP3-spelare”.

Även om du är man: Läs boken!!

NISSE SCHERMAN

Författaren har en hemsida: http://www.karinalfredsson.se/

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22