KLICKAD

Oct 22nd, 2019 | By | Category: 2019-10 okt, Recension

Omslag till KlickadAv Karin Bojs
Albert Bonniers förlag, 2019
ISBN 978-91-0-017858-1, inbunden, 270 sidor

Karin Bojs har skrivit flera fackböcker och är vetenskapsjournalist. Efter många år på Dagens Nyheter är hon nu frilans (men fortfarande kolumnist på DN).

Detta är hennes skönlitterära debut. Den handlar förstås också om vetenskap. Huvudpersonen, ung inhyrd journalisttjej, får när ordinarie vetenskapsreporter är sjuk hoppa in och bevaka nobelprisen. Där träffar hon medicinpristagarens son, också forskare, som hjälper henne med fakta för artiklarna.

Priset handlar om genetik, där det också finns nya metoder som står mot äldre forskning.

Redan i början av boken finns ett dödsfall, en ung kvinna som huvudpersonen tränar systema (ryskt militärt träningsprogram) tillsammans med. Hon misstänker att det inte är ett olycksfall eller självmord som polisen tror.

Nu är detta en deckare så läsaren blir inte förvånad att den döda kvinnan också är forskare.

Intrigen är inte så komplicerad (när man läst boken), men intressantast är författarens kunskap om hur forskning och nobelprisnyheter hanteras.

Karin Bojs är en väletablerad journalist, och på Bokmässan berättade hon att det svåra var att få grepp om hur utsatta dagens unga journalister utan fast jobb är. Bokens titel, Klickad, syftar på att för några år sedan, 2010, var tidningsledningarna fokuserade på hur många klick en artikel gav. Många klick många veckor ökade chansen till fast jobb, oavsett om det var enkla eller komplicerade artiklar som skribenten producerat. Lyckligtvis, vilket kommer fram i slutet av boken, har man nu insett vikten av substans och kvalitet i journalistiken.

Naturligtvis kan Karin Bojs skriva, men hennes facktexter är mer gedigna än denna berättelse. Inte så att den är dålig, men den sticker inte ut. Miljöer och populärvetenskapliga förklaringar som finns med i historien är det som är bäst.

LEIF-RUNE STRANDELL

Karin Bojs

Karin Bojs. Foto Ulrica Zwenger

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22