KLEPTOMANIA Arvet efter Kaiser

Apr 6th, 2014 | By | Category: 2014-04 apr, Recension

Omslag till KleptomaniaAv Kristina Hård
Styxx Fantasy 2014
ISBN 978-91-7355-351-3, 253 sid

Kristina Hård, som debuterade för fem år sedan med science fiction-romanen Alba har återkommit med första delen i en serie som fått namnet Arvet efter Kaiser, en bok som heter Kleptomania.

Berättelsen handlar om den framgångsrike – och girige – industrimagnaten Linus Kaiser som sitter i sitt Kaisertorn, ett storslaget glaskomplex utanför Stockholm, under det första luftskepp han byggde, och väntar på att livet ska ta slut. Men innan döden tar honom berättar, förklarar och försvarar han sitt liv för Ingra Varg från Skatteverket som är en av få som fått tillträde till Kaisers privata våningar höst uppe i den mäktiga skyskrapan. Hon har hittat en underlig post i räkenskaperna och konfronterar den rullstolsburne magnaten med den – och märkligt nog börjar mannen berätta om sitt liv, om frukostflingorna som gjort honom rik och om det flygimperium han nu styr över.

Allt börjar med en tågolycka som ger upphov till märkliga händelser som får betydelse för de få huvudpersonerna.

Det är en mörk historia om framgångens pris där naturens förmåga att med otyglad kraft vill ta tillbaka det som tagits ifrån den. Efter en ganska seg början får berättelsen fart och energi och visar sig ha åtskilliga lager av funderingsvärda tankar.

Denna vuxensaga ger dessutom en intressant, nästan fascinerande beskrivning av hur den svenska huvudstaden kan te sig i en oviss framtid och hur den var förr.

ÅSA PETTERSSON

Kristina Hård

Kristina Hård. Foto Lars Hård

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22