KLAR HIMMEL

Oct 4th, 2020 | By | Category: 2020-10 okt, Recension

Omslag till Klar himmelAv Kristin Fägerskjöld
Louise Bäckelin förlag, 2020
ISBN 978-91-7799-107-6, 398 sidor

Kristin Fägerskjöld är 45 år, utbildad civilekonom och bor utanför Nässjö. Hon är intresserad av historia och Klar himmel är hennes debutroman. Hon har inspirerats av sin farfars berättelser om hans tid i flygvapnet under andra världskriget.

Handlingen utspelar sig under tidigt 1940-tal och 2005 med tre kvinnor i huvudrollerna: Karin, Violet och Léonie. Sextio år efter andra världskrigets slut hittar Karin och hennes man Gustaf en koffert på vinden. Kofferten tillhörde Gustafs broder Thomas och innehåller bl.a. en pistol och en blodig nazistuniform. Samtidigt hittar de ett brev, som aldrig nådde Thomas 1945. Karin och Gustaf åker till Thomas som är döende i lungcancer och bor i London.

I början av 1940-talet arbetar Karin som sekreterare och när hon får frågan om hon vill vara hemlig kurir säger han ja. 

Violet är engelska och gift hemmafru i Stockholm. Hon har tre söner och den yngste, Thomas, befinner sig i Oxford för studier när Hitler börjar bomba Storbritannien. Violet oroar sig hela tiden för honom och hon lämnar sin familj i Sverige för att i hemlighet resa till England för att söka upp Thomas.

Léonie gör sin plikt som lotta i det brittiska flygvapnet under andra världskriget. Döden är ständigt närvarande och hon vågar därför inte släppa folk inpå livet. En dag händer något som förändrar allt.

Klar himmel är en lysande debutroman om vänskap, kärlek och förluster och om hur livet oåterkalleligen förändras av andra världskriget. Kristin Fägerskjöld har skrivit en gripande roman om tre kvinnors olika liv som flätas ihop med varandra. Boken börjar bra med fyndet på vinden och sedan får läsaren följa kvinnorna under kriget och drygt 60 år senare. Handlingen är intelligent och annorlunda, och författaren tecknar detaljerade och trovärdiga porträtt av de tre kvinnorna. Hon beskriver också målande 40-talsmiljöerna med ransonering och detaljer som lyser som utropstecken. Boken är fascinerande med ett bra tempo rakt igenom, och Kristin Fägerskjölds sätt att skriva imponerar.

LARS-ERIK HOLM

Kristin Fägerskjöld

Kristin Fägerskjöld. Foto Anna-Lena Ahlström

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22