KINESEN

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1995-1, Recension

Av Stephen Leather
The Chinaman (1992)
Översatt av Hans Lindberg
Bonnier Alba 1994

IRA figurerar i Stephen Leathers thriller Kinesen och denne engelske journalist; som bland annat har jobbat för The Times i London och för South China Morning Post i Hong Kong, tycks också veta vad han skriver om.

Han har valt ett ganska originellt koncept för sin thriller, där en vietnames med obehagliga minnen från kriget men nu bosatt i London med sin familj, får sin hustru och dotter dödade i ett av IRA iscensatt attentat. Efter att först ha satt sin tilltro till polisen, som dock misslyckas med att gripa förövarna till dådet, plockar vietnamesen i stället fram sina egna krigserfarenheter och reser till Nordirland med hämnd i sinnet.

Leather skriver snyggt och med ett snärtigt språk och spänningen är sannerligen inte av det minimala slaget här. Dessutom ger Kinesen det där nödvändiga lilla extra i bonusform också: något seriöst och allvarsamt i moralväg att fundera över medan man läser. Därför lämpar den sig väl, även för andra än tränade thrillerläsare.

ROLF NILSÉN  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22