KIDNAPPAD

Aug 19th, 2018 | By | Category: 2018-08 aug, Recension

Omslag till KidnappadAv S. B. Caves
I know where she is, 2017
Översatt av Nils Larsson
Modernista, 2018
ISBN 078-91-7781-344-6, 272 sidor

S. B. Caves roman inled tio år efter att den lätt alkoholiserade Francines dotter Autums försvann. Då kommer ett meddelande som innehåller fem ord: ”Jag vet var hon är” som också är bokens originaltitel.

Dagen efter blir hon kontaktad av en smutsig, hungrig och vettskrämd ung kvinna som kallar sig Lena och förklarar att hon känner Autumn väl. Francine är skild från sin man Will som utnyttjat sin dotters försvinnande genom att skriva bästsäljande böcker om händelsen.

S B CavesNär Lena får husrum och mat hos Francine berättar hon om en känd tevepersonlighet som haft både henne och Automn på fester hos sig i den lyxiga villan på landet. Men hon har ingen aning om var huset ligger. Hon varnar också Francine för att anmäla saken för polisen eftersom de är inblandade i försvinnandet.

Sedan försvinner också Lena. Den förtvivlade Francine vet varken ut eller in, är hennes historia ett grymt skämt av någon vill henne illa. Men samtidigt har Lena berättat saker som ingen annan än modern borde känna till.

Francine inser att hon själv måste ta reda på sanningen om vad som hände dottern och för att göra detta måste hon tackla sammanhang och faror hon aldrig tidigare kunnat tänka sig.

Kidnappad är en tredelad historia. Först låter författaren oss  följa Francine, sedan Autumn och till sist de båda parallellt.
Det har blivit en spännande och grym berättelse om kidnappning av barn, inte minst för att S. B. Caves lyckas så väl med skildringen av persongalleriet. Lite lösa trådar finns men de han ursäktas eftersom bokens spänning upprätthålls under hela läsningen.

S. B. CAVES är född och uppvuxen i norra London. Kidnappad är hans debutroman.

HELGA LINDH

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22