KATTJAKT

Dec 29th, 2008 | By | Category: 1999-1, Recension

Av Emma Vall
Alfabeta 1998

För några decennier sedan hade många deckare journalister i huvudrollen. Det tycks vara en återkommande trend (jfr Marklunds Sprängaren) med den skillnaden att det nu är damer som står för manuskripten.
Pseudonymen Valls roman handlar också om en sprängare, men utspelar sig i Sundsvall, där huvudpersonen Amanda Rönn fått jobb som sommarvikarie på Sundsvalls-Posten. Så hittas en mördad kvinna invid det sprängda utsiktstornet på Norra Berget.
Vall skriver inte illa och man får insikter i hur en liten tidning med stora ambitioner fungerar när stressen sätter in. Men historien spretar åt så många håll (flyktingar, pedofiler, hemliga älskare och flata chefredaktörer) att det blir lite svårt att engagera sig i alla utvikningar. Men det är en bra debut – om det nu är en debut! – och när Vall lär sig att strama till gestaltningen kommer hon/han – att bli ett utmärkt tillskott till den svenska deckarförfattartraditionen.

BARBRO LINDBORG

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22