KATTEN SOM INTE DOG

Jan 12th, 2008 | By | Category: 2000-3, Recension

Av Inger Frimansson
Norstedts 2000

Frimansson hade skrivit tio böcker innan hon 1998 slog igenom med den prisbelönta deckare God natt min älskade. Nu har hon kommit med en psykologisk thriller som utspelar sig i stockholmsförorten Hässelby, där hon själv är bosatt.
Det är en lite omvänd historia, i vanliga fall är det kvinnor som blir mordoffer, men här sätter semestrande huvudpersonen Beth utan att tveka en yxa i skallen på en inkräktare – och det är ingen man. Det känns som om Frimansson vill bryta trenden att alltid beskriva kvinnor som att de befinner sig i underläge. Beth gör inte det, möjligen är hon ändå en förlorare.
Det är tydligt att Frimansson i den här romanen försökt skaffa sig ett språk som skiljer sig från dagsprosan. Det är mer lyriskt med reminiscenser från nutida svenska kvinnliga diktare.
Fast det kan också vara brutalt och vämjeligt när hon beskriver huvudpersonen som en kvinna som med alla medel klänger sig fast vid sin man som allra helst vill lämna henne. Vi är vana vid att huvudpersoner är någorlunda sympatiska. Beth är inte det, möjligen är hon mänsklig.

INGER STRANDBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22