KATHARINAKODEN

Nov 13th, 2018 | By | Category: 2018-11 nov, Recension

Omslag till KatharinakodenAv Jørn Lier Horst
Katharinakoden, 2017
Översättning Cajsa Mitchell
Wahlström & Widstrand, 2018

Horsts huvudpersoner, poliskommissarie William Wisting och hans dotter journalisten Line, har löst en rad kriminalfall i en rad uppskattade deckare som har Larvik som utgångsort. Nu ska uppenbarligen fortsatta böcker tillföras ytterligare en huvudperson, Oslo-polisen Adrian Stiller, ung och äregirig och som arbetar med gamla olösta fall, cold cases.

Detta första kalla fall är faktiskt två: ett med en försvunnen kvinna för 24 år sedan. Wisting har hela materialet kvar hemma och varje år på årsdagen brukar kan plocka fram och grubbla över det, plus att han hälsar på den försvunna kvinnans make och de gemensamt minns. De har blivit bekanta under åren och umgåtts även vid andra tillfällen.

Det andra ärendet gäller också en försvunnen kvinna, yngre, där det dessutom kom ett utpressningsbrev men där lösesumman aldrig hämtades. Nu har rikskriminalpolisen tagit upp detta fall och funnit en koppling mellan de två, med Wistings bekant som gemensam nämnare.

Detta år, på årsdagen, är mannen inte hemma, men dyker upp senare. Wisting övertalas att spela med när man ska försöka provocera mannen att avslöja sig. Wisting gör det, med blandade känslor, men han har själv aldrig helt avskrivit mannen från att ha varit inblandad när hustrun försvann.
Titelns kod, Katharina var den försvunna hustruns namn, var ett kvarlämnat papper med en rad siffror på, med olika markeringar. Wisting, andra poliser och kodknackare, har försökt komma på vad siffrorna ska betyda.

Läsaren kan vara lugn, detta klaras upp mot slutet.

Detta är alltså inte en vanlig polisroman. Gåtan är inte vem som gjorde det, fast helt säker på att den misstänkte är rätt person kan man ju inte vara, utan vad som hände med de försvunna kvinnorna. Spänningen ligger främst i det dubbelspel som Wisting måste klara, samtidigt som han inte får berätta för dottern som också dras in i ärendet.

Jørn Lier Horst är en driven berättare, med en behaglig balans mellan det polisiära och det privata, och med gedigen kunskap om polisarbete efter många år som utredare.

Jag har läst flera av hans tidigare böcker, och denna har både likheter och skillnader: vi får mer av personliga funderingar över hur livet kan bli än av den traditionella deckarintrigen. Och det känns bra.

LEIF-RUNE STRANDELL

Jørn Lier Horst

Jørn Lier Horst. Foto Christian-Elgvin

Jørn Lier Horst varmed på årets bokmässa i Göteborg i en diskussion om vad som är spänningslitrteratur: http://www.dast.nu/artikel/bokmassan-med-crime-time-bade-zombier-och-metoo

Taggar: , , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22