KATEDRALEN VID HAVET

Sep 15th, 2008 | By | Category: 2008-4, Recension

Omslag till Katedralen vid havet

Av Ildefonso Falcones
La Catedral del Mar 2006
(svenskt original utgivet av Bazar Förlag)
Översatt av Kajsa-Lisa Lönngren
Inläst av Johan Rabeaus (19 Cd, 25 tim)
E-books 2008

Katedralen vid havet är en historisk tegelstensroman som blivit en lyssningsbar sådan – om man har 25 timmar till övers. I och för sig är det inga bortkastade timmar, i alla fall inte om men intresserar sig för spanska handels- och sjöfartsstaden Barcelona med omnejd på 1300-talet och har viss faiblesse för kärlekstrassel, ond bråd död i både krig och fred. De som härjar mest är modiga män och de är likt Don Quixote nästan alltid på jakt efter sköna jungfrur.

Ildelfonsp Falcone

Falcones berättar om Arnau Estanyol och hans liv men också om hur kyrkan Santa María del Mar byggdes. Advokaten Falcones kan mycket om det medeltida Spanien. Det gör inte jag, men litar på att författaren inte ljuger alltför mycket om historiska fakta. På 1300-talet var Katalonien en stormakt som lyckats lägga under sig stora delar av Medelhavsregionen och allt detta styrdes från Barcelona.

Det finns likheter med Jan Guillou i Falcones stil. Han berättar gärna ganska omständligt om många ting, men lyckas undvika att göra det tråkigt. Och i likhet med vår svenskbyggare Arn är hans huvudperson i stort sett ett praktexemplar i alla avseenden. Han klarar allt från att nedlägga män med vapen och kvinnor med charm.

Johan Rabeaus läser ganska teatraliskt vilket känns irriterande från början – men man vänjer sig och efterhand känns det riktigt bra.

BARBRO LINDBORG

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22