KÄRLEKENS ANTARKTIS

Oct 23rd, 2018 | By | Category: 2018-10 okt, Recension

Omslag till Kärlekens AntarktisAv Sara Stridsberg
Albert Bonniers Förlag, 2018
ISBN 9789100177140, inbunden, 317 sidor

Har den nyligen utträdda akademiledamoten Sara Stridsberg skrivit en kriminalroman? Det här är verkligen ett gränsfall. Boken behandlar ett styckmord. Kanske har författaren hämtat inspiration från fallet Catrine da Costa från 1984.

Bokens berättare är offret, Kristina. Hon återkommer gärna till själva dådet. Och gör det många gånger boken igenom. Hennes berättelse sträcker sig från sin egen födelse till långt efter att hon mördats. Från ovan betraktar hon sig själv och alla andra människor i dramat.

Sara Stridsbergs fantastiskt klara språk används som en form av poesi. I korta lyrikliknande kapitel blir läsaren bjuden på meningar som man måste smaka på och rulla runt i huvudet en stund. Som ett gott vin.

Tema är huvudpersonens ganska misslyckade liv. Ett liv med mycket missbruk och prostitution. Hon är själv inte nöjd med det och tar konsekvenserna genom att låta sig bli mördad. Det är ingen handling som kommer plötsligt. Hon har väntat på det, även om hon i dödsögonblicket kanske ångrar sig.

Boken handlar om kärlekshandlingar, och även om brist på sådana. Kvinnans känslor för sina föräldrar och deras tillkortakommanden i uppfostrandet av henne och brodern som tragiskt drunknar ung. Hennes kärlek till partnern, den ganska opålitliga Shane, som också är far till deras två barn. Det första, en pojke, blir omhändertaget av myndigheterna. När de sedan får en flicka lämnar Kristina bort henne redan innan hon är född.

Kristinas största glädjeämne är att följa sina barn från sin utsiktspunkt (himlen eller någon annanstans) efter sin död. När de två syskonen återförenas blir hon lika lycklig som dem.

Det är en annorlunda mordhistoria och berättad på ett ovanligt sätt. Jag hade en synnerligen god upplevelse när jag läste.

NISSE SCHERMAN

Sara Stridsberg

Sara Stridsberg. Foto Irmelie Krekin

 

 

 

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22