KÄRLEKENS ALGORITM

Nov 20th, 2022 | By | Category: 2022-11 nov, Recension

Omslag till Kärlekens algoritmAv Mons Kallentoft
Forum, 2022
ISBN 978-91-3715-606-4, inbunden, 401 sidor

Elle Videman slavar i disken på Brasserie Astoria i Stockholm. Det är tungt, varmt och slitsamt men Elle saknar formell utbildning och måste överleva. Brasseriet är också en metafor för Stockholm efter pandemin. De som har råd festar och tror att allt och alla går att köpa, de andra slavar för att överleva. Elles far Erik är dömd för ett otäckt mord på sin flickvän och sitter på Österåker på livstid.

Handlingen bygger på Elles försök att hitta bevis för att fadern är oskyldig dömd – och hennes fars försök att hindra henne från att bli mördad. Hans värld är fängelsets, där merparten av de intagna är nya svenskar med stort våldskapital och goda kontakter utanför fängelset.

Till sin hjälp har Elle sin arbetskamrat i disken på Astoria, transvestiten Lulu, och Lulus vän Vic, ett stenrikt datorgeni med en svår muskelsjukdom, samt den avstängde polisen Leo som var en av dem som utredde mordet Erik är fälld för.

Handlingen far framåt i en hisnande takt och växlar mellan de olika huvudpersonerna även om Elle och Erik tydligt har huvudrollerna. Det blir alltmer uppenbart att Erik har rätt: Elle svävar i livsfara. De som såg till att Erik dömdes för ett mord han inte begått vill tysta även Elle. Samtidigt är Elle övertygad om att hon måste bidra till att rentvå sin far. Kärleken dem emellan är deras starkaste drivkraft.

Berättelsen är mycket mörk, och mycket spännande. Stockholmsmiljöerna är – med undantag är en nyuppfunnen busslinje från Skogskyrkogården till Skanstull som behövs för dramatiken – mycket övertygande skildrade och förstärker väl den känslan av en ond värld där fattiga människor inte längre har någon trygghet. Tempot stiger snabbt ända tills den dramatiska slutscenen, som i stället berättas mycket långsamt.

Kärlekens algoritm är som sagt mörk, och pessimistisk utom när det gäller kärlekens och vänskapens kraft. Det är den första boken i en serie kallad Underdogs, och lägger en trovärdig grund som bygger på en bild av samtiden som bara är lite, lite skruvad. Precis lagom mycket för att vara trovärdig.

GIT CLAESSON PIPPING

Mons Kallentoft

Mons Kallentoft. Foto Pär Olsson

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22