KÄRLEK ÄR EN HUND FRÅN HELVETET 160 dikter

Jun 9th, 2016 | By | Category: 2016-06 juni, Recension

Omslag till Kärlek är en hund från helvetetAv Charles Bukowski
Love is a dog from Hell Poems 1974–1977, 1977
Förord och översättning av Einar Heckscher
Efterord av Thomas Wahlström
Lindelöws, 2016
ISBN 978-91-85379-74-3, 283 sidor

Det hör inte till vanligheterna att vi skriver om poesi i Dast. Men detta kommer från den gamle döde ravaillacen Bukowski. Han har ständig dispens.

Charles BukowskiHans poesi handlar, likt många moderna kriminalromaner, om underliv och gökande både här och där. Einar Heckscher tycker i förordet att det har med blues att göra medan efterordsförfattaren Thomas Wahlström menar att det snarare är punkpoesi Bukowski sysslar med. Okej, då. Denne bluespunkare håller till i storstadens vattenhål när han inte besöker sängkammare eller andra ställen där man kan få sig ett nyp.

I längden känns hans temata aningen ensidiga, snudd på tjatiga.

Att man ska läsa Bukowski tycker jag. Men jag föredrar hans prosaböcker. Där gör Lindelöws Bokförlag en kulturgärning genom att ge ut de ”romaner” som tidigare gavs ut av Norstedts i reviderade översättningar.

Henry Charles Bukowski föddes 1920 i tyska Andernach och dog i leukemi i Los Angeles 1994. Han var en misslyckad journalist, fick frisedel från armén och slapp andra världskriget. I stället blev han något av en hobo innan han började på posten i Los Angeles. Han slutade där och började skriva noveller, dikter och romaner, ofta om marginaliserade människor.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22