KAPTEN STOFIL NR 12

Mar 18th, 2010 | By | Category: 2004-1, Recension

Red M Kristenson, D Nessle, J Lindengren;
www.kaptenstofil.net 4 nr/120kr pg 581288-8

Ett toppnummer av tidningen för bakåtsträvare, nostalgiker och stofiler. T.o.m. John Anderssons serie var läslig, och Lindengrens För en handfull moskaser är en lysande parodi på det ni tror. En riktig västernseriekänsla där i värmlandsskogarna och snus/pipduellen är sublim. Även gästerier av Mats Källblad och Freddie Wadling. Den Maskerade proggaren är i dialektiskmaterialistisk högform och reser i tiden för att hindra danskarna att fånga Gustaf Vasa.

I artikelavdelningen Stupido fyller reportaget om Jerry Lewis-filmen som aldrig visats, Clownen som grät, inspelad i Sverige, kunskapsluckorna på ett utmärkt sätt. (Men jag saknar resonemang kring om Roberto Benignis likartade, oscarsvinnande film inspirerades av Lewis.) Björn Wallde berättar hur legenden om Vilda Västern uppstod. Den historiken är inte okänd, men han bidrar med många nya detaljer som t.ex. hur Buffalo Bill skalperade indianer bara för att sedan ha det i sin västernshow. Temat fortsätts i artikeln om den jugoslaviske indianhjälten Gojko Mitic, ett stort namn i forna DDR:s antikapitalistiska västernfilmer. Vilda västern har alltid varit populär bland tyskarna, från västernförfattaren Karl May och framåt.

AHRVID ENGHOLM

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22