KAPTEN STOFIL NR 10 2003

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-3, Recension

Red: Joakim Lindengren, Martin Kristensson, David Nessle
www.kaptenstofil.net

Denna serie- och artikeltidning hyllar gångna tider med glimten i ögat. I serieavdelningen möter superhjälten Kapten Stofil skurken Fishfinger (baserat på Goldfinger) och Den maskerade proggaren tar sig an Klichépolisen. Det blir höjdarroligt och bägge serierna är vältecknade. I Telegram från Stupido avverkas bland annat Bollywood, Båtsman och Bode, Johnny – ett tydligt B-tema som sedan går över till den svenske B-skådisen i skräckfilmer, Tor Johnson, känd från Plan 9 from Outer Space. Utmärkt artikel! Björn Wallde skriver nostalgiskt tårdrypande om sin ungdoms New York på 60-talet, och vi konfronteras med fenomenet ”Clifton Fexmo” som brukar annonsera i norrländska tidningar. En teori är att Fexmo är en s.k. konceptkonstnär. Slutligen får vi historien om operettskrivarna William Gilbert och Arthur Sullivan. Vi får läsa om dessa bägges stundtals tämligen stormiga interna arbetsrelationer (de brukade stämma varandra), som dock inte hindrade dem från att bli operettens kanske mest lysande kreatörer. Absurditetsnivån i artikelmaterialet känns inte lika hög som brukligt, men det är välskrivet och mycket läsvärt.

Med Kapten Stofil kan man ta en skopa i den tårdrypande nostalgifloden och dricka i djupa klunkar. (Och i och med att jag uppfann denna avslutningskläm slipper jag få Klichépolisen på mig!)

AHRVID ENGHOLM

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22