KAPTEN STOFIL

Mar 16th, 2010 | By | Category: 2004-2, Recension

Red Joakim Lindengren, David Nessle, Martin Kristenson
4 nr, 120 kr, pg 58 12 88-8
www.kaptenstofil.net

Senaste Kapten Stofil är kanske det mest angelägna numret hittills. Det tar upp Karl Gerhard. Min mor köpte några samlingsplattor på LP med KG, och ni må tro att de blev väl genomlyssnade! Jag har dem fortfarande, och spåren bär märken av hårt slitage. I Joakim Lindengrens Stofil-serie dyker Ernst Rolf upp, och utmanas på kuplettduell av superhjälten Jazzgossen, dvs. Karl Gerhard.

Det är vansinnigt skojigt, med långa, rimmade textbubblor. Efter ett ensidesmellanlägg av Pirinen, om Spiderman, serveras vi en annan gammal klassiker: Televinken.

Den maskerade proggaren är i farten igen. Televinken försöker strypa Anita. Vi stöter också på Tant Mård och en galen Staffan Westerberg, hela 60/70-talets barnprogramelit m a o. Mycket roligt.

John Andersons bidrag har aldrig fallit mig på tungan. Men jag kan väl i alla fall säga att serien till detta nummer verkar tecknings- och kompositionsmässigt bättre än vanligt. Freddie Wadling bidrar med Killer Melody som är litet anarkistiskt tecknad (och inte så dum). Johan Wanloo har en skojig ensidare om okända superhjältar.

Sedan börjar Stupidoavdelningen. Vi får en lång artikel som presenterar Karl Gerhard. Och en artikel om KG:s texter, eller snarare teman. Följt av en lång artikel som granskar två specifika KG-kupletter. Allt fyllt med långa utdrag av KG-texter. Det är utmärkt lärorikt och roande. Den som idag av någon dum anledning inte känner till Karl Gerhard bör införskaffa senaste Stupido!

Sist (före brevspalten) notiser om KG samt Karl Gerhards korsord (från någon tidning på 40-talet). Jag satte mig ned och försökte lösa korsordet, men fastnade efter 5-6 ord. Redaktionen kallar det också en ”osannolik eventualitet” att någon lyckas, ty det torde kräva att man går djupt in i KG:s geniala, irrande hjärngångar.

En hörnsten i varje bakåtsträvares bokhylla!

AHRVID ENGHOLM

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22