KANINJÄGAREN

Nov 17th, 2016 | By | Category: 2016-11 nov, Recension

Omslag till KaninjägarenAv Lars Kepler [pseud för Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril]
Albert Bonniers Förlag, 2016
ISBN 978-91-0-013677-2, 572 sidor

Som alltid skriver paret ”Kepler” korta och effektiva kapitel som lockar till fortsatt läsning. Intrigen utgår från jakten på den undflyende och gåtfulle mördare som kallas Kaninjägaren (innan han dyker upp hör alla ett barn recitera en ramsa om kaniner) och när polisen inser att de kört fast hämtas Joona Linna från den slutna avdelningen på Kumlaanstalten där han varit inspärrad i två år, dömd för att ha fritagit en fånge.

Allt har sitt ursprung i en brutal gruppvåldtäkt på en internatskola som trettio år senare resulterar i morden på svenska och utländska samhällstoppar. Hämndbegäret  bottnar i den kultur som säger att är man barn till höjdare är mycket förlåtet. Alexander Ahndoril och Alexandra Coelho Ahndoril håller sig konsekvent till det recept med snabbt och spänningsskapande tempo och brutala scener som gjort dem så försäljningsmässigt framgångsrika.

Linna får sina gamla medarbetare från Säpo – inte minst den tuffa Saga Bauer – med på tåget och i vanlig Keplerordning läggs lagboken i nedersta byrålådan. Man får intrycket att Säpo är en institution som inte behöver följa svenska (inte heller andra länders) lagar om dessa hindrar att ge önskvärt resultat.

Den alkoholiserade TV-kocken Rex Müller ska för första gången ta hand om sonen Sammy och blir bokens McGuffin i en rätt sentimental röd tråd genom boken. Fast de och många andra av bokens figuranter blir lite av pappfigurer i en historia där allt går ut på att Joona Linna ska hinna fånga mördaren innan han slår till igen – det alltid lika väl fungerande temat ”kampen mot klockan” parat med många beskrivningar av blodigt och ofta makabert våld och sexscener.

Till det kommer den exotism som är till för att tillfredsställa författarparets internationella publik. I ett renhägn i Torneträsk påbörjas den spektakulära och på mer än ett vis blodiga avslutningen som sedan når sitt klimax i ett hotell.

Lars Kepler är en pseudonym för författarna Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril. Som Lars Kepler har de skrivit kriminalromanerna Hypnotisören (2009), Paganinikontraktet (2010), Eldvittnet (2011), Sandmannen (2012), Stalker (2014) och Kaninjägaren (2016) med polisen Joona Linna i huvudrollen.

LEIF PETER JONSSON

Lars Kepler

Lars Kepler. Foto Thron Ullberg

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22