KALLA, VITA VINTERNÄTTER

Oct 7th, 2020 | By | Category: 2020-10 okt, Recension

Omslag till Kalla, vita vinternätterAv Christoffer Holst
Lovereads, 2020
ISBN 9789188801746, inbunden, 275 sidor

Det här är ett nytt förlag för mig. Det ingår i Bonnierskoncernen och ger ut romance och feelgood. Då är det knappt att den här boken platsar in där.

Man skulle kunna säga att den är till hälften feelgood och den andra halvan är en psykologisk spänningsroman. 

Den lite trivsammare delen handlar om fyra personer som åker till Idre för att fira jul i en liten sportstuga med skidåkning och umgänge. De fyra är en färgstark kvartett. Ett manligt homosexuellt par, deras vän Cilla, bokens huvudperson, som skriver underlag till en podcast med true crime som specialitet. Den fjärde personen heter Rosie och är Cillas svärmor in spe. Mamma till hennes pojkvän.

De frossar i god mat och delikata viner och kommer också med kommentarer om livet som är skrattframkallande. De är humoristiska, trevliga och roliga att läsa om. Cilla och Rosie är dessutom nyfikna. Därför är det inte konstigt att de börjar forska i vad som kan ha hänt i huset bredvid.

Där ligger en gigantisk villa, förhållandevis malplacerad i Idre. De som har byggt den och bebor den är ett par som har ett eventföretag. De anordnar evenemang för de som är villiga att betala. De har en son som är mer berömd än de själva. Den sjuttonårige pianovirtuosen Fredrik är ett musikaliskt underbarn och anlitas flitigt. Problemet är att han har grav reumatism och är tvingad att sitta i rullstol.

Den några år äldre Sebbe är från Stockholm och anlitas som personlig assistent till pianisten. Det är när han har anlänt som det börjar hända underliga saker. Ett dödsfall inträffar. En olyckshändelse eller ett brott?

De här två parallella historierna i två närbelägna hus är helt olika. Jag måste säga att jag föredrar feelgoodberättelsen mest. Författaren har bättre kläm på den. Den får mig att skratta gott.

NISSE SCHERMAN

Christoffer Holst

Christoffer Holst. Foto Gabriel Liljevall

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22