KAINS DÖTTRAR

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1995-4, Recension

av Colin Dexter
The Daughters of Cain 1994
Översatt av Sune Karlsson
Norstedts 1995

Detta är elfte boken av Colin Dexter som översatts, en traditionell polisdeckare med kriminalkommissarien Morse och kriminalassistenten Lewis som huvudpersoner. De är ganska vanliga polisfigurer, även så till vida att Morse dricker och röker för mycket, men är originell genom att lyssna på god musik, aldrig betala för sig och aldrig betala igen.

Största förtjänsten med Dexters böcker är att de inte förlagts till London utan till ett mycket väl skildrat Oxford och den omgivande Themsendalen. Det framgår att Oxford är en modern industristad med omgivande landsbygd. Årets bok är dock nästan helt förlagd till universitetsmiljö vid Wesley College, och boken lider därför oundvikligen vid jämförelsen med Dorothy Sayers ”Kamratfesten”. Dexters bok börjar med att en pensionerad forskningsstipendiat vid detta college anträffas mördad i sin bostad. Den före detta uppassaren i hans college som misstänks för brottet blir så småningom också mördad.

Den döde akademikern har varit stamkund hos en lyxprostituerad kvinna, som visar sig vara styvdotter till det andra mordoffret och hans dödsfiende på grund av en incest i unga år. En komplikation ar att hon och Morse blir förälskade i varandra, men innan frågan om ”delikatessjäv” hinner uppkomma slutar boken i en ofullständig lösning.

En del av boken är förlagd till Pitt Rivers etnografiska museum i Oxford, som är en intressant miljö. Ungdomsbrottslingen Kevin Costyn i en viktig biroll blir en mycket blek figur jämfört med vad Ruth Rendell eller Margaret Yorke kunnat åstadkomma av honom. Boken är inte riktigt lika bra som tidigare böcker av Dexter som jag läst.

Genom att ersatta Ylva Stålmark, som översatt Dexters senaste böcker, med Sune Karlsson har förlaget lyckats få fram en översättning som är lika dålig som hennes brukade vara.

KLAS LITHNER  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22