K55 LÖGNERNAS VALV

Nov 20th, 2011 | By | Category: 2011-11 nov, Recension

Omslag till K55Av Erika Johansson
Foldspace Media 2011
ISBN 9789197848503, inb, 437 sidor

Det skrivs inte många framtidsthrillers i Sverige. Därför är Erika Johanssons debutroman intressant och ovanlig. Hon har förlagt handlingen i sin bok till en steril planet som heter K55. De är innevånarna isolerade från omvärlden på grund av att en pest har härjat där och människorna hålls därför instängda under jorden.

Boken handlar om Grupp Bravo som leds av Eddi Lorenz, som utvecklas till att bli en riktig hjälte. De har en målsättning att bryta isoleringen, men många och mycket mörka krafter Erika Oscariusförsöker sätta käppar i hjulet. Det blir både våldsamt och dramatiskt när de onda och de goda drabbar samman. Dessutom är det länge oklart vilka som står på den ena eller andra sidan.

I SF-romaner i allmänhet och i denna också har författaren stor frihet att fabulera eftersom man aldrig vet hur framtiden kommer att se ut. Det är spännande att se hur författaren ser den kommande utvecklingen. Det blir naturligtvis många teknik- och IT-innovationer, men ändå inte överväldigande. Dessutom söker personerna hela tiden efter den tid som varit. Nutiden verkar vara den bästa.

Författaren använder sig av flera återkopplingar till dagens kultur i form av författare, tonsättare och t o m viner. Det var bättre förr. En stillsam humor kryddar också handlingen.

Jag har alltid haft ganska svårt för SF-genren, men denna bok hade mer läsvärde än de flesta jag konsumerat.

NISSE SCHERMAN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22