JUST INNAN JAG DOG

Aug 14th, 2019 | By | Category: 2019-08 aug, Recension

Omslag till Just innan jag dogAv S. K. Tremayne
Just before I died, 2018
Översättning Katarina Jansson
Lind & Co, 2019
ISBN 978-91-7861-435-6, 388 sidor

S. K. Tremayne är pseudonymen för den brittiske författaren Sean Thomas, som också har skrivit under pseudonymen Tom Knox. Tremayne är journalist och bor i London. Han har tidigare givit ut storsäljarna Istvillingar och Eldpojken. Den nu aktuella Just innan jag dog är hans tredje psykologiska thriller.

Boken huvudperson som skriver i jagform är Kath Redway. Hon bor med sin make Adam och deras dotter Lyla i nationalparken Dartmoor i England. Kath lider av minnesförlust efter att ha kört ner bilen i en damm och nästan drunknat. Hon minns inte varför hon gjorde det men omgivningen tror att hon försökte ta livet av sig. Hon börjar återhämta sig men förhållandet till maken och dottern har ändrat sig efter händelsen. Adam kylig och ofta arg på henne, och Lyla pratar om en man hon sett ute på myren. Lyla beter sig underligt och Kath misstänker Asperger, men Adam vägrar att få någon expertbedömning av dotterns konstiga beteenden. Kath återfår minnesfragment som skrämmer och hon börjar inse att det inte var en olyckshändelse hon varit med om, utan att någon vill henne illa. Hoten tilltar och tillvaron går mot en katastrofal upplösning.

Tremayne är en mästare i att skapa kusliga stämningar. Bokens första kapitel börjar med ”De döda fåglarna är prydligt upplagda i rad”, och därmed målas scenen upp med ett fåtal personer i ett ödsligt och vindpinat hedlandskap. Heden är både vacker och intagande samtidigt som den snabbt kan bli hotfull och skrämmande. Författaren blandar in folktro och mysticism, och han låter t.ex. Lyla sjunga en gammal Dartmoorsång som förebådar död. Det är en sång som Kath aldrig hört och som Adam inte hört sedan barndomen.

Tremayne skriver rappt och med driv. Olusten ligger som en våt filt över läsaren och även när solen skiner så vilar diffusa hot i bakgrunden. Handlingen blir som en nedåtgående ond spiral som slutar med katastrof och en oväntad upplösning.

Det är en spännande bok med ovanlig handling, men det går tyvärr inflation i ord som fasa, rädsla, ångest, etc. För mycket av det goda förtar helhetsintrycket, och den här boken är inte lika stark som hans tidigare två psykologiska thrillers. Men visst är den spännande och underhållande! 

LARS-ERIK HOLM

SK Tremayne

SK Tremayne. Foto privat

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22