JULES VERNE-MAGASINET NR 515 (maj, 2003)

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-3, Recension

Red Sam J Lundwall, jvm@faktasi.se
Faktasi 2003

Ibland har JVM varit litet udda, med texter från konstiga hörn av världen eller isländska sagor med fantastiskt innehåll. Men detta nummer, har nästan bara noveller (förutom en sida JVM-tillbakablick från 1943 och en halv sida nyheter om sf-fandom) av gammal god skola.

John Sladek är känd som både vass och fyndig, och gör ingen besviken med Rapport om Bokmigrationen, en absurd historia som behandlar precis det titeln säger. Evelyn E Smiths Gregory är en över 50 år gammal novell, om en dam som tar jobb som guvernant i ett udda hushåll; tyvärr märks åldern alltför väl och intrigen känns förutsägbar. Just som man tänker att det nog visar sig ligga en utomjordisk invasion bakom så … tja.

Apropå utomjordingar som invaderar, har dessa i Avram Davidsons Intyget tagit över jorden och skapat ett skräcksamhälle, där en människa en dag nervöst väntar på att få ett speciellt intyg. En effektiv historia i det lilla formatet. Robotarnas krig, av Harry Harrison, handlar om en framtid där människor utöver sin favorithobby med hjälp av automater och robotar: att kriga.

Vi får en frodig skildring av hur soldaterna gräver sig fram i underjorden; de har i själva verket inte varit på jordytan på ett bra tag.

En småkul novell som dock inte känns som bland Harrisons bästa.

På plussidan skall sägas att det är riktig, hederlig science fiction med robotar, utomjordingar, undergångsstämning och liknande käcka idéer. På minussidan att novellurvalet ibland känns gammalt (den färskaste novellen är 35 år gammal) och att där inte finns åtminstone något inhemskt alster.

(Jag vet var man kan hitta goda svenska noveller, men det skall jag inte skriva här …)

JVM förblir Sveriges största, bästa, vackraste etc. science fiction-tidskrift, men tyvärr är konkurrensen inte direkt mördande.

AHRVID ENGHOLM

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22