JUL UTAN LOV

Oct 3rd, 2008 | By | Category: 2008-4, Recension

Omslag till Jul utan lov

Av Ulla Bergholm
ZenZat 2008

Det börjar bli dags för julböcker – en specialitet i synnerhet inom ungdomslitteraturen. Bokförlaget ZenZat i Skåne, ägt och drivet av DAST Magazines förre chefredaktör Bertil Falk, har efter att ha gett ut diktsamlingar, science fiction och intressanta alster av förläggaren själv nu också gett sig på ungdomsböcker. Den första romanen för ungdomar i åldern 10 till cirka 15, 16 år heter Jul utan lov och är skriven av läkaren Ulla Bergholm.

Det är en spännande historia om skolgrabben Adam som vantrivs hemma där han upplever sin frånskilda mor som jobbig och dessutom närmar sig julen, inte heller det någon höjdare enligt Adam. Han vill slippa ifrån allt och kommer på en i sitt tycke smart idé. Till mamma säger han att han tänker fira julen ihop med far och fadern får beskedet att han ska vara hemma med mor. I själva verket tänker han tillbringa tiden med tjejkompisen Smulan.

Det blir ett äventyrligt jullov där han och Smulan träffar en gammal dam som har bekymmer med sin smått kriminelle son och hans kamrater. Det leder vidare till ett drama som inbegriper Adam och som tvingar polisen att  blandas in. Dessutom träffar han en man som alltid ansetts farlig av kompisarna men som visar sig ha stor betydelse för honom.

Ulla Bergholm

Det är är en spännande och väl berättad historia med en sens moral som säger att man inte alltid ska tro på det man hör och att sanningen om det mesta har mer än en dimension.

Ulla Bergholm är bosatt i Jakobsberg. För cirka tio år sedan skadades hon svårt vid en trafikolycka och blev nackskadad. Om sina försök att bli botad och nå upprättelse som människa har hon skrivit den uppmärksammade boken Ut ur dimman som kom tidigare under år 2008.

INGER STRANDBERG

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22