JUL, JUL, BLODIGA JUL – Rysliga berättelser

Dec 15th, 2021 | By | Category: 2021-12 dec, Recension

Omslag till Jul, jul, blodiga julNoveller av Ulf Broberg. Ulf Durling, Ahrvid Engholm, Bertil Falk, Kjell E. Genberg, Pia Lindestrand. Niki Loong, Helena Sigander och Cecilia Wennerström
Red: Helena Sigander och Cecilia Wennerström
Novellmästarna och Wela förlag, 2021
ISBN 978-91985296-5-4, 160 sidor

Det lindrigaste straffet för en julförnekare är husarrest med tvång att äta kopiösa mängder julmat medan en tomteorkester med pipande klarinetter och bullrig elbas invaderar julförnekarens vardagsrum. I alla fall om man får tro Cecilia Wennerströms prolog till Novellmästarnas nya samling Jul, jul, blodiga jul. Julböcker är en genre som frodas och nu har alltså även gänget i Novellmästarna hakat på trenden.

Nio författare, tretton noveller av varierande karaktär. Jag kan vara en förhärdad läsare men särskilt skrämd blir jag aldrig och kanske är detta inte heller meningen. Trots allt, julen är fridens tid och till julläsning lämpar sig myskrim bra, även om tomten ibland är oväntat hotfull som i Niki Loongs Skum tomte. I Loongs aningen svårföljda Stinsen och hans dolda kamera saknar jag dock koppling till jultiden.

Annars: en trivsam och habil samling, lagom att lägga ögonen på under juldagen, medan hjärnan återsamlar sig mellan läsfåtöljens öronlappar. Får man lyfta fram något? Jag är svag för Ulf Durlings lågmält humoristiska berättarstil i Veka livet (även om själva julen gör entré sent i denna novell). Durling har ett sätt att låta författaren kliva in och ut i texten som säkert skulle ge många skrivkurslärare lättare kväljningsattacker. Kjell E. Genberg förnekar sig inte med sina kluriga och smidigt snickrade berättelser. Speciellt förtjust blir jag i Snögubben, där just en snögubbe visar sig vara användbar på ett oväntat sätt. Cecilia Wennerströms avslutande kortnovell Julklapparnas hämnd är en smart historia som rinner fram smidigt.

På det hela taget en trevlig och underhållande volym från en rutinerad skara författare alltså!

KARIN TJÄDER

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22