JUDASKYSSEN

Aug 24th, 2018 | By | Category: 2018-08 aug, Recension

Omslag till JudaskyssenAv Kristina Tilvemo & Michael Wainwright
Hoi, 2018
ISBN 978-91-7697-068-3, 372 sidor

Uttrycket judaskyss kommer från Bibelns berättelse och handlar om den kyss som lärjungen Judas Iskariot gav Jesus och som ledde till att han blev gripen. Begreppet brukar också betyda svek och i både deckare och andra romaren har ordet använts som titel rätt många gånger.

Den svenske läkaren Peter Larsson är i New York och räddar en bilförare som blivit svårt skadad i en trafikolycka. Ett halvår senare har han fått jobb på Malmö sjukhus och råkar vara i närheten när en gymnasieelev skjuts ner på öppen gata. Även denna gång försöker han rädda liv.

Det blir inledningen på en mordvåg i staden och Peter och hans flickvän Erika hamnar i dess centrum där de utsätts för hot från flera håll. De inser att inget händer av en slump, det måste vara någon som ger order.

Frilansjournalisten Kristina Tilvemo och copywritern Michael Wainwright ger ingen glättig bild av Malmö med dess tuffa undre värld och dess motpol, de eleganta akademinska kvarteren i grannstaden Lund.

Men än viktigare än kriminalberättelsen är författarparets kritik mot alla missförhållanden i den svenska sjukvården, ett ämne som också varit på tapeten i media på senare tid. Patienter kommer i kläm på grund av ständig brist på resurser, inte minst på akutmottagningarna.

De patientberättelser som förekommer i romanen sägs vara autentiska och om detta är sant står det helt bedrövligt till i Sverige. Man häpnar över uppgiften att en åldrad patient tvingas ligga obevakad i en korridor i nästan ett helt dygn utan att bli åtgärdad. Kommer man någonsin att vara tillräckligt frisk för att våga anlita sjukvården?

Kristina Tilvemo och Michael Wainwright lärde känna varandra när de jobbade åt samma reklambyrå i Uppsala. 2012 hade Michael en idé och sökte upp sin vän och föreslog att de skriva en roman tillsammans. Han kände att han hade problem med svenska språket trots 40 år i Sverige eftersom han är född i Yorkshire 1953 och hans modersmål är engelska.

Kristina Tilvemo (född 1965) är frilansjournalist med inriktning mot kultur och livsstil. Hon bor i Bälinge strax norr om Uppsala medan Michael Wainwright är bosatt i stadsdelen Kåbo i Uppsala.

BARBRO LINDBORG

Tilvemo & Wainwright

Tilvemo & Wainwright. Foto Alex & Martin

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22