JOURNAL 84

Apr 12th, 2012 | By | Category: 2012-04 apr, Recension

Omsla till Journal 64Av Jussi Adler-Olsen
Journal 64 2010
Överättning Leif Jacobsen
Bra Böcker 2012
ISBN 978-91-7002-954-7, inb, 416 sid

Det finns några standarder när det gäller polisromaner. En är kollektivet, med ett par mer framträdande personer, som löser ganska vanliga brott, typ Ed McBain och Sjöwall−Wahlöö. Det finns förstås också många där huvudpersonen står tydligt i fokus som Wallander.

Jussi Adler-OlsenOch så finns specialpoliserna som är en grupp som arbetar med speciella, udda eller särskilt viktiga ärenden, A-gruppen till exempel. Hit hör också danska Avdelning Q, som får ägna sig mest åt gamla ouppklarade fall av särskild vikt för samhället.

Här är Carl Mørck chef över en invandrare med oklar bakgrund och en dam med mycket kompetens men med multipla personligheter. Symboliskt sitter de i källarvåningen till polishuset i Köpenhamn. Han är en extrem variant av den medelålders polisen med personliga problem.

De hittills utkomna böckerna har fått både nordiska och danska priser, ganska välförtjänt. Han tar upp allvarliga och viktiga ämnen i deckar/thrillerformatet, och han skriver bra, lättläst och med driv som gör att man verkligen vill veta hur det går. Han lyckas också få in överraskningar på slutet trots att läsaren tror sig veta det mesta.

I denna bok är utgångspunkten den anstalt för sinnesslöa kvinnor som från 20-talet till 1961 fanns på ön Sprogø där man bl a steriliserade kvinnor som inte ansågs bra nog att få barn. Liknande eugenisk verksamhet har ju funnits i Sverige också.

Men de idéerna lever vidare i en politisk rörelse och en hemlig aktionsgrupp. Avdelning Q hamnar mitt i detta när man undersöker ett antal försvinnanden 1987, som visar sig ha koppling till öns verksamhet och till dagens nya politiska parti.

Författaren är troligen inte älskad av Dansk Folkeparti.

Läsvärd både som thriller och som beskrivning av hur goda men felriktade intentioner och maktfullkomliga människor kan skapa monster.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22