JOURHAVANDE HISTORIKER

Jun 10th, 2013 | By | Category: 2013-06 juni, Recension

Omslag till Jourhavande historikerAv Dick Harrison
Norstedts 2013
ISBN 978-01-1-304941-0, 388 sid Omslag till Jourhavande historiker

I tidningar förr i världen kunde man hitta små kuriosanotiser samlade under rubriken ”Värdelöst vetande”. En konstig rubrik eftersom inget vetande kan vara helt utan värde. Dick Harrison har i denna samling från Svenska Dagbladets historieblogg svar på de mest skilda frågor från sin läsekrets. Den visar sig vara mycket intresserad av historia och när man läser boken får man samtidigt en uppfattning om att historia kan vara i stort sett vad som helst. Den som läser boken och lägger svaren på minnet har en god vinstchans i TV-programmet Vem vet mest?

En fråga handlade om ifall vikingarna rökte cannabis. Man kan ju undra vad det var för hippie som ställde frågan, men Harrison har svaret: man har hittat cannabisfrön i det norska Osebergsskeppet från 800-talet, troligen tillhörig en völva. Sådana brukade försätta sig i trans för att kunna spå om framtiden, och kanske tog hon en holk för att hamna i det tillståndet. Det odlades mycket hampa under vikingatiden varför Harrison, trots att han påpekar att  han inte vet, tror att drogen nyttjades vid sådana ritualer. Fast de haschrökare jag träffat på har slöat till av sitt intag och inte alls liknat vikingatidens beryktade bärsärkar.

Det gäller nog också de ölänningar som påstås ha tagit värvning i den romerska armén och därvid tjänat Julius Caesar. Den behövde nyktra krigare som klarade av romarnas strikta disciplin. Men Harrison menar att det finns underlag för påståendet. I början av 1900-talet hittades i Alböke socken en liten bronsstatyett som påminner om ett begravningsmonument i romarriket. Dessutom har man hittat andra skulpturer, importerat glas och cirka 350 romerska guldmynt (solidi) på ön. De romerska ölänningarna är alltså plausibla.

Här finns ett ymnighetshorn av korta artiklar om företeelser från antiken fram till 1900-talet.

Över hövan intressant, som alltid när Dick Harrison håller i pennan. Vill man veta vilka det var som grundade Jerusalem, om det var kineserna och inte våra påtända vikingar som upptäckte Amerika eller om det funnits en kvinnliga påve är Jourhavande historiker en guldgruva.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22